3D-printen: here to stay

3D printer

3D-printen is here to stay. Deze week opende de eerste Nederlandse 3D-printershop haar deuren én kan je jezelf laten vereeuwigen in een 3D-geprint beeld.

3D printer

Dat 3D-printen steeds toegankelijker wordt, heeft echter ook een keerzijde. Met een 3D-printer in huis wordt het wel heel makkelijk om producten na te maken. Een borstbeeld van jezelf zal auteursrechtelijk geen probleem opleveren. Het 3D-printen van de nieuwste kandelaar van Marcel Wanders waarschijnlijk wel. Maar hoe gaan we controleren wat er allemaal uit de thuis 3D-printer rolt?

Wellicht dat een 3D-printje voor eigen gebruik onder de thuiskopie-exceptie valt. De thuiskopie-exceptie vormt een uitzondering op het auteursrecht en maakt het mogelijk om een kopie voor eigen gebruik te maken. Of misschien kan een thuiskopieheffing op 3D-printers uitkomst bieden. Het is op dit moment in ieder geval nog niet duidelijk of de thuiskopie-exceptie en de thuiskopieheffing ook voor het 3D-printen gaan gelden.

Ik ben benieuwd hoe de juridische wereld gaat dealen met illegale 3D-printjes. Dat het interessant gaat worden is zeker!

Leuk artikel? Deel het.