4 tricks voor het gratis en legaal delen van content op internet

content delen

Het zonder toestemming delen van een foto zou je zomaar eens 1,2 miljoen kunnen kosten. Fotograaf Daniel Morel twitterde een foto die hij nam na de aardbeving op Haïti. De foto dook daarna binnen no time via Agence France-Presse (AFP) en Getty Images op in de Washington Post, en op ABC en CNN. Dit alles zonder toestemming van Morel. Dat een foto niet vogelvrij is verklaard door het op Twitter te plaatsen werd pijnlijk duidelijk toen AFP en Getty 1,2 miljoen dollar moesten aftikken. Van andermans spullen blijf je af, ook op internet.

content delen

Maar welke content wordt op internet eigenlijk beschermd? Alle content waarin de maker creatieve keuzes heeft gemaakt. In het recht hoef je daar overigens geen Pablo Picasso of Tommy Wieringa voor te heten, ook een tekstfragment van elf woorden kan in de juridische wereld als reuze creatief worden beschouwd. De bescherming vindt ook nog eens vol automatisch plaats: door het enkel creëren van de content is het auteursrechtelijk beschermd. Hier komt geen register, inschrijving of copyrightteken aan te pas.

Om de content vervolgens te mogen delen heb je ook op internet toestemming van de maker nodig en dat betekent eigenlijk altijd: dokken. Gelukkig is er niet in alle gevallen toestemming nodig en dat is gezien de sharing drift van velen op Facebook,
Pinterest en Twitter maar goed ook. Om een financiële tegenvaller te voorkomen hieronder een aantal handige tricks voor het gratis én legaal delen van content op internet.

Trick 1: Citeren
Citeren mag! Let er hierbij op dat je alleen overneemt wat nodig is en niets meer. Ook moet het citaat binnen de context worden geplaatst en relevant zijn. Dit kan een soundbite zijn om aan te tonen waarom dit dé nieuwe zomer tune is. Het kan ook een foto uit de William Klein tentoonstelling zijn om al je social connecties linea recta naar Foam te krijgen. Verder mag het geciteerde niet de functie van versiering krijgen; het overnemen van die mooie foto om de boel een beetje op te leuken zit er dus helaas niet in. Ook belangrijk: vermeld bij een citaat altijd de bron

Trick 2: Linken en embedden
Linken en embedden mag! Op internet was dit al jaren common practice, maar pas sinds vorige maand staat het juridisch ook vast. En daarmee is volgens velen het internet gered! Let hierbij op dat je niet linkt naar beveiligde content, wachtwoorden zijn er niet voor niets. Maar verder kun je linken en embedden wat je wil.

Trick 3: Creative Commons
Creative Commons is dé vrijheid-blijheid-licentie! Plaatst de maker zijn content onder een Creative Commons-licentie dan mag het gedeeld worden en kan je er vaak zelf creatief mee aan de slag. Binnen de licentie kan een aantal gebruikersvoorwaarden gesteld worden, check hier welke dat zijn.

Trick 4: Embedded Viewer tool Getty Images
Ook Getty Images draagt haar steentje bij aan het gratis én legaal delen van content; sinds kort biedt ze via een Embedded Viewer tool gratis beelden aan. Lees hier alles over de tool.

Leuk artikel? Deel het.