5 euro van elke nieuwe laptop naar Beyoncé?

thuiskopieheffing vodafone

Vodafone vindt dat Stichting de Thuiskopie er een zooitje van maakt. Zij draagt daarom per direct minder af aan de stichting. Al eerder was de thuiskopieheffing onderwerp van gesprek. Nu de onduidelijkheid voortduurt is Vodafone het goed zat en komt zij in actie.

thuiskopieheffing vodafone

Wat is die thuiskopieheffing nou eigenlijk? De thuiskopievergoeding zorgt ervoor dat makers en artiesten een vergoeding krijgen voor de kopieën die wij maken voor eigen gebruik. De thuiskopieheffing zorgt er dus voor dat wij onze all time favourite hitjes, series en films kunnen blijven binnen slepen via onze laptops, telefoons en tablet. Voor elk apparaat dat we kopen wordt een specifiek bedrag  afgedragen.

Vodafone vindt dat de uitvoering van de thuiskopieheffing te kort schiet. De CEO, Rob Shuter, legt op zijn blog uit dat het bedrijf twijfelt over de hoogte van de afdracht en de manier waarop de heffing wordt uitgekeerd aan de artiesten. Hoe langer je erover nadenkt, hoe meer je afvraagt; Hoe weet de stichting eigenlijk wie wat download en kijkt en/of luistert. Op basis waarvan bepaalt de stichting de hoogte van de uitkering aan artiesten? Zouden Beyonce, Wild Belle en ASAP Rocky – ja, mijn smaak is veelzijdig – al veel geld aan mij verdiend hebben via de thuiskopieheffing? Komt mijn bijdrage wel terecht bij de artiesten die IK leuk vind? En hoe zit het met mijn Spotify abonnement? Daar betaal ik elke maand voor, hoezo zou ik dan nog een thuiskopieheffing moeten afdragen voor mijn telefoon, om over Itunes nog maar niet te spreken. Nu al deze vragen tot nu toe onbeantwoord zijn gebleven betaalt Vodafone slechts wat zij denkt dat moet en houdt ze het resterende gedeelte apart tot er meer duidelijkheid is.

De thuiskopieheffing kwam al eerder negatief in de schijnwerpers te staan.  Zo bleek de thuiskopieheffing 5 keer (!) hoger dan de schade die de entertainmentindustrie oploopt, aldus een rapport van PwC. Daarnaast sleepte laptopverkoper Acer de stichting in 2013 voor de rechter en vroeg om een halvering van de heffing, omdat de thuiskopieheffing volgens Acer ten onrechte werd geheven over Hollywood films. De rechter gaf Acer gelijk.

Alle ogen zijn nu gericht op Stichting de Thuiskopie. Als de stichting niets doet zien bedrijven dit mogelijk als een vrijbrief om de hoogte van de heffing zelf te bepalen en is binnen de kortste keren het einde zoek. Laat de stichting haar tanden zien en stapt zij naar de rechter dan is het de vraag of de duidelijkheid niet te lang op zich laat wachten. Hoe deze zaak ook afloopt, de maatschappelijke druk op de heffing is door Vodafone dusdanig opgevoerd dat de thuiskopieheffing op losse schroeven lijkt te staan.

Staat Vodafone in haar recht of zet zij het recht naar eigen hand, wat vind jij?

Leuk artikel? Deel het.