Baas over eigen tattoo?!

david beckham tattoo

Stel, je hebt jezelf net verwend met een gloednieuwe tattoo. Die wil je natuurlijk immediately delen op Facebook, Instagram én Pinterest. Dan krijg je een berichtje van de man van de tattooshop, of je direct wil stoppen met de auteursrechtinbreuk. Oeps, hier had je van te voren geen seconde over nagedacht.

david beckham tattoo

Een auteursrecht op een tatoeage, kan dat eigenlijk wel? De vraag is of een tatoeage een beschermd werk is. Hiervoor moet het ontwerp van de tattoo een beetje creatief en origineel zijn. Zo’n schattig simpel hartje op je pols zal dus niet zo snel beschermd worden.

Heb niet jij maar de tatoeëerder die prachtige, originele creatie op je rug bedacht dan zal dat onder je shirt geen problemen opleveren. Maar alleen de auteursrechthebbende mag het werk openbaar maken en dat kan dus maar zo de tatoeëerder zijn.

Is dat nou eigenlijk erg? Als je je een beetje ‘gewoon’ gedraagt zal er niet zoveel aan de hand zijn. Het wordt anders wanneer de tattoo, zonder toestemming van de ontwerper, op internet wordt gezet. Dan is sprake van een openbaarmaking en dat kan inbreuk opleveren.

Voor de gemiddelde voetballer (denk David Beckham) kan dat best een issue worden. Wanneer hij bijvoorbeeld met zijn tatoeage in een reclame van een sponsor verschijnt, bestaat het gevaar dat de tatoeëerder zich meldt met een claim. Zo werd Nike al eens voor de rechter gesleept vanwege een commercial met een getatoeëerde basketballer en ook bij Warner Bros stond er een woeste tatoeerder op de stoep. Nadat Stu in The Hangover II wakker werd met eenzelfde tattoo als Mike Tyson kreeg de film studio de tattoo artist van de bokser achter zich aan.

In de voetbalgames van FIFA zijn de tattoos van de voetballers niet terug te zien. Zouden de gameontwikkelaars te lui zijn? Absolutely not! Ook de FIFA is bang een boze tatoeëerder achter zich aan te krijgen. In Amerika hebben ze hier overigens al een oplossing voor: spelers moeten hun tattooshops contacten om alsnog de volledige rechten van hun inktversiering te regelen. Zo kunnen ze alsnog mét versierd lichaam het spel in. Flinke klus, nu de gemiddelde speler van top tot teen beschilderd is en dat zeer waarschijnlijk niet allemaal bij de zelfde tattoo shop op de hoek is gedaan…

Dit klinkt wellicht als een ver van je bed show, maar het kan geen kwaad om bij je volgende tattoo toch even wat afspraken te maken. Kan je zorgeloos je nieuwste creatie delen met al je vrienden op Facebook, wel zo relaxed toch?

Dit was de tweede blog van Eva de Wit, haar eerste lees je hier.

Leuk artikel? Deel het.