De nieuwste Game of Thrones-episode downloaden nu verboden!

khaleesi

Downloaden uit illegale bron is verboden! De thuiskopieheffing is niet oke, aldus het Europese Hof. Pijnlijk nieuws voor fervent downloaders en triest nieuws voor degene die de nieuwste Game of Thrones aflevering nog niet heeft gezien?
khaleesi
De thuiskopievergoeding zorgt ervoor dat makers en artiesten beleg op hun brood hebben. Voor elke CD, DVD, laptop, tablet, geluisdrager and so on betalen we namelijk een vergoeding. In ruil daarvoor mochten we onze all time favourite hitjes, series en films gewoon voor eigen gebruik downloaden. Het maakte daarbij lange tijd niet uit of we die hitjes uit legale of illegale bron verkregen, maar dat feest is nu voorbij.

Importeurs en fabrikanten van geluids- en beelddragers waren het niet eens met de hoogte van de thuiskopievergoeding. De producten werden steeds duurder en zeg zelf: is het niet gek dat de hoogte van de heffing wordt bepaald op basis van het ‘mogelijk’ illegaal downloaden via de apparaten die zij verkopen? Stichting de Thuiskopie werd voor het gerecht gesleept en de uitspraak liegt er niet om. Het Europese Hof vindt dat alle gebruikers  door de thuiskopievergoeding worden bestraft: degene die nog wel trouw CD’s of DVD’s koopt betaalt  namelijk mee aan de ‘overtreding’ van anderen.

Word je opgepakt als je de nieuwste aflevering van Game of Thrones toch download? Nee! Individuele downloaders hebben niets te vrezen, want het downloaden uit illegale bron is niet strafbaar op grond van de wet. Bovendien heeft Stichting Brein laten weten dat zij niet de individuele downloaders gaat aanpakken, maar juist de sites en diensten die illegaal aanbod faciliteren. De enige waar iets voor te vrezen valt zijn de (auteurs-)rechthebbenden, die kunnen namelijk wel individuen aanklagen.

Kortom; je kan nog steeds ongestraft genieten van de spanning, intriges en Khaleesi in Game of Thrones. De vraag is of de aanpak van de illegale platforms effectief is en – if so – of vergelijkbare websites en diensten met illegaal materiaal niet als paddestoelen uit de grond blijven schieten nu men weet dat de vraag groot is en waarschijnlijk blijft. Daarnaast is het wachten op de gevolgen die de de uitspraak heeft voor de thuiskopieheffing. Wij verwachten dat die niet erg drastisch zullen zijn nu de huidige vergoeding slechts maximaal 5 euro bedraagt. Voor de rechthebbenden is de uitspraak dubbel, zij worden beter beschermd, maar lopen ook het risico minder gecompenseerd en daarmee wellicht beroofd te worden van het beleg op hun brood. To be continued.

De thuiskopie was al eerder in opspraak, meer daarover lees je hier!

 

Leuk artikel? Deel het.