Eén geblurd beeld zegt meer dan 1000 woorden

Project P: stop het pesten

Hot and happening was de vierde aflevering van Project P, waar behalve camera’s ook rechters, graffiti en heel veel pers aan te pas kwam. Voor degene die het hele gebeuren op miraculeuze wijze niet heeft meegekregen: ‘Project P: Stop het Pesten’ is een programma over – je voelt ‘m al aankomen – pesten.  In het RTL-programma helpt Johnny de Mol kinderen die op hun school gepest worden. Onderdeel van het ‘helpen’ is een rugzak met verborgen camera, and that’s where the fuss was all about.

Project P: stop het pesten

Aflevering 4 draaide om de 13-jarige Patrick. Patrick zit op het Einstein Lyceum in Rotterdam en gaat elke dag met lood in zijn schoenen naar school. Reden: het getreiter en gepest. Project P wordt ingeschakeld en Patrick krijgt het 007-rugzakje van RTL mee om hiermee zijn pesters en medeleerlingen in het geheim vast te leggen. Het Einstein Lyceum is het met deze sneaky handelswijze niet eens en stapte naar de rechter. Eis: verbod op uitzending van de op hun school gemaakte beelden. De school vindt dat de opnamen de persoonlijke levenssfeer en het portretrecht van haar leerlingen aantast.

RTL was het hier uiteraard niet mee eens. Zij stelt dat Project P blootlegt dat pesten nog  steeds een ernstige misstand vormt in onze samenleving. Alleen via een verborgen camera kan worden getoond waar een gepest kind elke dag doorheen moet. “Eén beeld zegt meer dan duizend woorden”, aldus RTL. Doel van het programma is pesten via de uitzending bespreekbaar en inzichtelijk te maken om het zo uiteindelijk te stoppen.

En tja, hiermee staan niet alleen de school en RTL lijnrecht tegenover elkaar. Maar ook het recht op privacy en het recht op vrijheid van meningsuiting – toch niet onze minste rechten… Vrijheid van meningsuiting is een fundamenteel recht: zo mag het alleen worden beperkt als de wet hiertoe mogelijkheid bied én het noodzakelijk is voor een samenleving (check artikel 10 lid 2 EVRM). Hier wordt zo’n beperking in artikel 6:162 gegeven. In dit artikel worden voorwaarden gegeven wanneer iemand, in dit geval RTL, een onrechtmatige daad pleegt. Om te bepalen of RTL onrechtmatig handelt heeft de rechter de vrijheid van meningsuiting van RTL afgewogen tegen het privacybelang van het Einstein Lyceum.

De rechter kwam tot het oordeel dat de beelden niet uitgezonden mochten worden. De rechter vond het niet kunnen dat de jonge leerlingen met een verborgen camera gefilmd werden in de veilige omgeving van hun school. Zeker omdat het filmen met een verborgen camera op een school nou niet bepaald de normaalste zaak van de wereld is. Ook hechtte de rechter er belang aan dat de kinderen er niet voor kunnen kiezen niet naar school te gaan, als 11-jarige ben je nu eenmaal leerplichtig. Het ontlopen van de camera was dan ook geen mogelijkheid voor deze kids. De rechter vond dit zwaarder wegen dan het belang dat RTL had bij het uitzenden van de beelden. RTL richt zich met het programma op de misstand van het pesten in het algemeen, dit rechtvaardigt volgens de rechter niet dat specifiek deze kinderen met een verborgen camera worden gefilmd.

En zo moest RTL het in aflevering 4 doen met 1000 woorden…

Leuk artikel? Deel het.