Gaspedaal.nl mag niet meer ‘meeliften’ op Autotrack.nl

autotrack.nl gaspedaal.nl

Sinds 2007 is er een juridische vete gaande tussen concurrenten Gaspedaal.nl en Autotrack.nl. Gaspedaal.nl delft het onderspit in hoger beroep: de zoeksite maakt inbreuk op de database van Autotrack.nl.autotrack.nl gaspedaal.nlGaspedaal.nl is een walhalla voor potentiële autokopers. Op zoek naar een Audi, een Volkswagen of juist een Volvo? Op gaspedaal.nl ben je aan het juiste adres. Met tienduizenden auto-advertenies – allemaal afkomstig van andere websites – heb je toegang tot praktisch het gehele Nederlandse auto-aanbod. Gaspedaal.nl is namelijk een meta-zoekmachine. Met een zoekopdracht op Gaspedaal.nl zoek je in feite in het aanbod van allerlei autosites, dus ook in de database van Autotrack.nl. Autotrack.nl kon dit niet waarderen en klaagde Gaspedaal.nl aan vanwege inbreuk op haar databankrechten. Na een kort geding en een bodemprocedure was het aan het Hof Den Haag om zich in hoger beroep over de zaak te buigen.

Autotrack.nl is een database: een elektronische databank. De maker van een database heeft een hele bubs gegevens verzameld en op een bepaalde manier geordend. Klik wat criteria aan en tada: je tovert het aanbod tevoorschijn van hetgeen jij zoekt. Omdat steeds meer zoekmachines hun intrede deden om grote hoeveelheden informatie simpel toegankelijk te maken werd het databankenrecht in het leven geroepen.

Volgens het databankenrecht mag je best een gelimiteerd gedeelte van een database kopiëren, maar andermans zorgvuldig samengestelde database compleet of grotendeels kopiëren is niet oké. En dat laatste is precies waar gaspedaal.nl zich schuldig aan maakt volgens het Haagse Hof. Om haar database op te zetten heeft Autotrack.nl namelijk grote investeringen moeten doen. Gaspedaal.nl lift daar ongegeneerd op mee en dat kan niet zomaar. Helaas pindakaas, het gebruik van advertenties afkomstig van Autotrack.nl is voortaan verleden tijd.

Goed nieuws dus voor eigenaren van database-websites als Autotrack.nl, maar ook vacature- of huizensites. Voor het eerst worden zij beschermd en staan zij staan veel sterker in onderhandelingen. Pijnlijk nieuws voor meta-zoekmachines. De uitspraak zal naar verwachting gevolgen gaan hebben voor commerciële websites die net zo opereren als Gaspedaal.nl. Voor de consument is het te hopen dat de databases en meta-zoekmachines gaan samenwerken. Door vermelding van hun auto of bijvoorbeeld huis op meerdere sites wordt het bereik en daarmee de kans op verkoop vergroot.

Wat betreft Autotrack.nl vs. Gaspedaal.nl: laatstgenoemde stelt al sinds maart het zoeken in Autotrack.nl, maar ook Autotrader.nl en Autoscout.nl te hebben gestaakt. Ondanks de gerechtelijke strijd staat zij nog steeds open voor een vorm van samenwerking. Wellicht kan daarover verder gesproken worden na het aftikken van de 2 ton proceskosten.

Leuk artikel? Deel het.