Goeie PR: laat je hacken

IkeaHacker klippan

Billy, Klippan, Expedit.. Wie kent (en heeft) ze niet?! You just gotta love Ikea. Het bedrijf heeft zelfs fans! Één daarvan richtte 8 jaar geleden de site ‘IKEAhackers.net’ op om foto’s te verzamelen van Ikea meubels die door doe-het-zelf-fanaten zijn ‘gehacked’, ofwel: in een nieuw jasje zijn gestoken. Helaas is het Zweedse meubelconcern not that amused en heeft gedreigd met juridische stappen als IKEAhackers haar domeinnaam niet opgeeft.IkeaHacker klippanWat is er precies aan de hand? De IKEAhackers-site is bedoeld ter inspiratie en afgelopen jaren uitgegroeid tot een ware Ikeafan-community. Ikea fans laten zien dat je Ikea meubels ook op andere manieren kunt gebruiken dan het Zweedse bedrijf zelf voor ogen had. Wil jij geen studentenkamer die eruit ziet als een kopie van de Ikea catalogus dan is deze site zeker een bezoekje waard!

Door het enorme succes en de groei van de website is de oprichtster advertenties gaan plaatsen om kosten te dekken. Kort daarna plofte er een dreigbrief van Ikea op de mat met het bericht dat de Ikea fansite merkinbreuk pleegt door de naam van Ikea te gebruiken in combinatie met advertenties op de site. Ikea probeert zo haar handelsnaam te beschermen. De Zweedse meubelgigant vreest namelijk dat de site tot verwarring zou leiden onder haar klanten. Tikkeltje merkwaardig dat Ikea zich daar pas na 8 jaar zorgen over maakt. Bovenal: zijn deze zorgen terecht?

Van verwarringsgevaar is sprake als jij en ik zouden denken dat de IKEAhackers website onderdeel is van Ikea. Van belang is of IKEAhackers die indruk ook wekt. Het gebruik van een merk in een domeinnaam blijft een lastige kwestie. Je kan je afvragen: is het niet vragen om problemen? Als je het ons vraagt heeft Ikea in dit geval niets te vrezen. Bij de term ‘IKEAhackers’ denk je al snel aan ‘mensen die IKEA stuff hacken’, en duh: dat is vast niet IKEA zelf. Bovendien: zou Ikea een term als ‘hacken’ ooit gebruiken?

Kennelijk ziet Ikea niet dat de site in hun voordeel werkt: een inspiratiebron waar Ikea-lovers het veelzijdige gebruik van Ikea meubels delen. Het gebruik van Ikea’s producten wordt op deze manier juist gestimuleerd. Het verbieden van de site levert alleen maar slechte publiciteit op. Geen smart move dus, van Ikea.

Uiteindelijk lijkt ook Ikea zich dit te realiseren. De site mag blijven en de domeinnaam Ikeahackers.net mag worden gebruikt, maar niet commercieel: geen advertenties dus! Dat er nog steeds advertenties op de site staan lijkt Ikea (tot nu toe) niet te deren. Zou de meubelgigant het hele voorval proberen te vergeten onder het mom van: slechte publiciteit is ook publiciteit?!

Deze blog is geschreven door Eva de Wit.

Leuk artikel? Deel het.