Het kinky alter ego van Pino 

pino2

Altijd lastig om te bedenken wat je aan gaat doen tijdens een festival. Maar dansend tussen de meest schaars geklede mannen en vrouwen (inclusief zweepjes!) in een Pinopak tijdens Valtifest? Wat moet Ieniemienie daar wel niet van denken?Pino

De NTR kon er in ieder geval niet om lachen. Pino is een hele lieve vogel die natuurlijk helemaal niets te zoeken heeft op Valtifest. Nog niet te beginnen over de trauma’s die de kijkertjes van Sesamstraat oplopen als ze Pino in deze toestand tegenkomen. De NTR startte een onderzoek of dit misbruik van de blauwe kindervriend juridisch gezien wel mag*.

We hoeven jullie natuurlijk niet te vertellen dat Pino niet ECHT bestaat. Maar het pak van Pino is wel beschermd onder het auteursrecht waarvan NTR, waarschijnlijk, de rechten heeft. Dit betekent niet dat het pak nooit door iemand anders mag worden gebruikt. Onder bepaalde voorwaarden mag dit wel, bijvoorbeeld als er sprake is van een parodie. Die parodie moet wel duidelijk verschillen van het origineel en grappig / spottend bedoeld zijn.

Ook al zijn nep-pino en ‘echte pino’ nagenoeg identiek, het is hier toch wel duidelijk dat het om een grap gaat. Iedereen met een beetje common sense weet dat de blauwe kindervriend niet verder komt dan de studio van Hilversum en bovendien niet shameless staat te dansen tussen naakte vrouwen en mannen met zweepjes. Pino met een dikke vette knipoog dus. Bovendien zijn de jonge sesamstraatkijkertjes niet toegestaan op het 18+ feestterrein dus hoeft Pino zich geen zorgen te maken over reputatieschade bij zijn jonge schare fans.

De NTR zou dus een beroep op haar auteursrechten kunnen doen, maar als de parodie-exceptie opgaat – en die kans is best groot – dan zal zij met lede ogen moeten aanzien dat Pino volgend jaar weer op het podium van Valtifest staat te shinen. Met Halloween in het vooruitzicht zijn we benieuwd naar de parodieslachtoffers die vanavond vallen..

* de uitkomst van dit onderzoek laat vooralsnog op zich wachten

Meer over de parodie lees je hier!

Deze blog is geschreven door Yasemin Karadavut 

Leuk artikel? Deel het.