Voorkom dat iemand aan de haal gaat met jouw idee!

idee rechtbuigen

Altijd al willen weten hoe Evan Peters zich op zijn rol voorbereid?  Één van de acteurs uit American Horror Story is zo dom geweest zijn script te laten slingeren op de set en rara, nu is dat script te koop. Bij een goed bod krijg jij misschien wel één van de belangrijkste scenes uit de serie in handen (of niet natuurlijk).

script format

Of zo’n script auteursrechtelijk beschermd is hangt er vanaf.  Als het tot in de puntjes is uitgewerkt, origineel is en de persoonlijk stempel van de maker(s) draagt is er auteursrechtelijke bescherming. Bij het script van American Horror Story zal daar weinig twijfel over bestaan. Het script is namelijk de ‘blauwdruk’ van de serie. Er wordt in beschreven wat er te zien en te horen is  en er is een duidelijke, concrete invulling gegeven aan de rollen in de serie. We hebben het niet over een vaag, onuitgewerkt idee.

Alleen een idee en nog geen uitwerking? Dat is andere koek! Neem een pitch of format, dat zijn ideeën die nog moeten worden uitgewerkt. Logisch ook, want aan de hand van zo’n pitch of format wordt gezocht naar iemand die het de moeite waard vindt om het idee verder te ontwikkelen.  Hoe goed en  waardevol het ‘idee’ is doet er niet toe, anderen kunnen er mee aan de haal gaan als het niet is uitgewerkt en jij het niet op een andere manier beschermt.

Maar het is lastig om een idee geheim te houden als je er zelf razend enthousiast over bent en er grootse plannen mee hebt. Niet getreurd. Je kan je idee best delen, zonder het ten grabbel te gooien. Vergeet alleen niet degene met wie je het deelt een geheimhoudingsverklaring te laten tekenen.

Voor de makers van de American Horror Story is het te hopen dat de dief vóór verspreiding van het script gevonden wordt. Voorkomen is namelijk beter dan genezen..

Bronvermelding

Afbeelding:http://storyscript2012.blogspot.nl/2013/01/21-script-storyboard.html 

Bronvermelding

Afbeelding:http://bambooinnovator.files.wordpress.com/2014/02/image0014.jpgvc_accordion_tab
Leuk artikel? Deel het.