Hoppe; what’s in a name?

Hoppe amsterdam

Enige maanden terug was menig Utrechtenaar blij verrast. In het antieke gebouw aan het centraal gelegen stadhuisplein moesten krakers na ruim twintig jaar dan toch eindelijk plaats maken voor een nieuw café dat op het punt stond haar deuren te openen; Hoppe Utrecht. De geschilderde letters waren amper droog of de ladder kwam alweer tevoorschijn om de naam af te plakken. Een naamloos bestaan volgde.

Hoppe Ubica Utrecht

De reden voor het anonimiseren van deze kersverse tent op a-locatie was een brief van (de advocaat van) Hoppe Amsterdam. Hoppe kent menigeen van de jenever, de koekjes of eventueel van de deurklinken. Maar vooral kan men Hoppe al sinds 1670 kennen als een karakteristiek café gevestigd op het Spui te Amsterdam. De Amsterdamse kroegeigenaren hebben in 2003 zelfs hun naam als merk laten inschrijven. In de brief wordt de Utrechtse naamgenoot gesommeerd de naam van de kroeg te wijzigen. Een gang naar de rechter is het alternatief.

Wat hierbij een tikkeltje opmerkelijk is, is dat er voor de Utrechtse variant legio Hoppe’s in ons land te vinden waren: Hoppe Breda en De Hoppe , een pittoresk biljartcafétje in Broekland (waar? Daar). Maar ook deze Hoppe’ s zijn door de advocaat van de ‘enige-echte’ Hoppe op het-merkenrechtelijke-matje geroepen.

Kan een café eigenaar met een merk op zak, zomaar andere café eigenaren verbieden de naam nog langer te gebruiken? Wel wanneer het merk aardig bekend is en de andere namen een beetje ‘meeliften’ op het succes van het merk. Het gevolg van al die Hoppe’s moet schadelijk zijn voor de reputatie en de exclusiviteit van Hoppe Amsterdam. Daarvan is volgens Pepijn Zonneveld (mede-eigenaar van Hoppe Amsterdam) sprake. Hoppe is volgens hem een gevestigde naam, een begrip, een onderscheidende naam die staat voor de complete ‘Hoppe-ervaring’. Naamgenoten kunnen voor verwarring zorgen en daarmee afbreuk doen aan de reputatie en exclusiviteit van de Amsterdamse Hoppe. De afstand maakt daarbij in principe niet uit. Of misschien toch wel een beetje? De enige Hoppe die de dans ontspringt en haar naam lijkt te mogen behouden is Hoppe Groningen. Of zou dat zijn omdat horecaondernemer Sjoerd Kooistra beide Hoppe’s enkele jaren onder zijn imperium heeft mogen rekenen?!

Hoppe amsterdam

Hoe het ook zij, uit de naamloze gevel in Utrecht blijkt dat Hoppe Utrecht het gedaagde bankje niet aandurfde en eieren voor zijn geld koos. Het café gaat nu door het leven als Ubica en komt van de matrassenfabriek die in het gebouw zat voor het in een kraakpand veranderde. Wat wel een tikkeltje sneu is: de nieuwe facebookpagina van Ubica heeft nog altijd minder likes dan de oorspronkelijke.

Overigens was Ubica door de matrassenkoning al als merk ingeschreven. Gaat Hoppe/Ubica hier nu weer nat?! Een merk wordt ingeschreven voor een bepaalde klasse, zoals bijvoorbeeld matrassen. Dat betekent dat het woord Ubica niet als naam voor matrassen en daarmee vergelijkbare goederen of diensten mag worden gebruikt (denk kussens, pyjama’s etc.). Nu, Ubica Utrecht zeer waarschijnlijk naast biertjes geen matrassen of ander slaapkamer spul zal verkopen levert deze merkinschrijving dus geen problemen op.

Ook de Hoppe Breda is tot actie overgegaan en heet inmiddels ‘Hoppekee’. Daarmee is de kous voor onze zuidervrienden helaas niet af. Ondanks hun uitnodiging tot het doen van ‘een verzoenend biertje’ overweegt de advocaat van de Amsterdammers juridische stappen omdat de wijziging onvoldoende zou zijn.

Hoe de andere Hoppe’s straks dan ook mogen heten: er is en blijft bier bij de vleet dat er hoogstwaarschijnlijk niet minder om zal gaan smaken.

Deze blog is geschreven door Christiaan Bos.

Bronvermelding

  Foto 1: Hoppe/Unbica Utrecht: klik op deze link  Foto 2: Hoppe Amsterdam: klik op deze link 

 

 

Leuk artikel? Deel het.