“Ideeën behouden en bewaren voor jezelf? Get a life!”

gregor noltes rockstart

We hebben voor het interview met Gregor Noltes afgesproken bij het werkelijk gigantische kantoor van Rockstart. De deuren van dit enorme grachtenpand leiden naar allerlei ruimtes (zelfs een heuse balzaal is present!) waar het een wirwar van jonge mensen is die allemaal hard aan het werk zijn. In het hele pand hangt een inspirerende vibe. In één van de ruimtes strijken we neer en hebben we het met Gregor over startups, succes en het delen van ideeën: “Ideeën behouden en bewaren voor jezelf? Get a life!”

gregor_nottens_rockstart

Gregor! Leuk je te ontmoeten. Vertel eens wat meer over Rockstart, wat doen jullie? “Rockstart investeert in startups in de eerste 1000 dagen van hun bestaan. We investeren niet alleen met geld, maar vooral met andere middelen zoals ons netwerk van mentoren – dat zijn succesvolle ondernemers en experts -, een werkplek hier bij Rockstart, toegang tot geld en nog veel meer. Die dingen bakken we eigenlijk allemaal in programma’s waarvoor je je kan opgeven. Maar als startup kan je ook alleen een werkplek huren bij ons. Dan zit je wel in de dynamiek van de startups, de mensen die hier over de vloer komen, events etc. “

Wat voor programma’s moeten we aan denken? “Bijvoorbeeld Rockstart Accelerator een intensief trainingsprogramma van drie maanden waaraan tien bedrijven vanuit de hele wereld meedoen. Op dit moment lopen er twee programma’s. Als je in zo’n programma zit krijg je 15.000 euro cash, maar wat eigenlijk nog belangrijker is, is het netwerk van coaches. Ondernemers die zelf met hun voeten in de modder staan of hebben gestaan en die zo door jouw case heen kunnen prikken en je kunnen sturen bij de manier waarop je moet denken. Ze gaan met jou om de tafel om je bedrijf succesvoller te maken. We inventariseren vanaf het eerste moment waar de startup hulp bij kan gebruiken en proberen dat ook te geven. Dat klinkt misschien makkelijk, maar het is maatwerk voor iedereen.”

Wat maakt jullie begeleiding voor verschil? “Eigenlijk steken we het zo in dat bedrijven na het einde van die drie maanden een groei doorgemaakt hebben die synoniem staat aan een jaar zonder ons programma. We maken ze investment ready, klaar om een investering op te halen. Het zijn allemaal bedrijven die een investering zoeken.”

Wat voor rol speelt het juridische daarin? “Het juridische is heel erg belangrijk. Iedere startup heeft iets wat beschermd moet worden natuurlijk. Maar een bedrijf moet ook worden gevestigd, denk aan een oprichtingsakte etc. Ik heb zelf het meeste ervaring met hoe ons eigen merk beschermd is. In het begin en nog steeds gaat daar veel geld naar toe. Voor Rockstart is ons Intellectueel Eigendom heilig. We zijn natuurlijk continu bezig onze naam, ons domein en ons intellectueel eigendom op te bouwen, dus dat moet je goed beschermen.”

Zijn er al succesverhalen vanuit Rockstart? “Definieer succes?”

Dat mag jij doen! “Succes komt in verschillende soorten, maten en definities. Internet startups bijvoorbeeld, bij succes denk je dan in aantallen gebruikers, als je veel gebruikers hebt, heb je uiteindelijk een machtspositie. Daarom heeft Facebook Whatsapp gekocht, niet omdat het nou zoveel geld genereert, maar omdat ze miljoenen gebruikers hebben gekocht en daarmee iets kunnen bewerkstelligen. In dat licht is Peerby een succes, zij stellen je in staat om spullen van mensen uit je buurt te lenen. Je wilt bijvoorbeeld een klopboor en je hebt die op dat moment ook echt nodig. Als je naar Peerby gaat heb je meestal binnen een half uur raak. Je koopt niets, je hebt de wereld een stukje beter gemaakt en je ontmoet nieuwe personen uit je buurt. Dat doet het in de media heel goed en qua gebruikers ook, dus dat wordt ook gezien als succes. Er zijn ook bedrijven die een succes zijn omdat ze al goeie omzetten draaien of juist omdat hen toekomstig succes wordt toegeschreven.”

Wie vind jij dat we in de gaten zouden moeten houden? “Ik vind zelf de jongens van Owlin heel interessant. Zij ‘schrapen’ continu 100.000+ websites, blogs en andere nieuwsdiensten en bieden real-time inzichten in wat er op dit moment in de wereld gebeurt. Dat is dus super waardevol nieuws voor risk managers in grote bedrijven. Wie wil niet zo snel mogelijk weten wat voor groot nieuws er over hun bedrijf wordt geschreven? Dat is dus geld waard. Als Owlin een tippingpoint maakt wil op een gegeven moment elk groot bedrijf met mogelijke risico’s Owlin.”

Heb je drie basistips voor startups? “In de startup wereld zitten heel veel lessen, die naar mijn mening meer gedeeld mogen worden, dus mijn tips deel ik graag. Ten eerste: omring je met goede mensen.”

Rockstart? “Dat zeiden jullie, dankjewel! Wat ik bedoel zijn gelijkgestemden, hoe anders is het als jij een bedrijf aan het oprichten bent samen met 99 anderen, dan wanneer je dat doet in een omgeving waarbij niemand je steunt. Kom op plekken waar mensen het al aan het doen zijn. Ten tweede: Deel wat je aan het doen bent. Ideeën behouden en bewaren voor jezelf? Get a life!”

Interesting, juristen willen het liefst alles beschermen. “Ik kom uit een wereld waarin je gek bent als je dat doet. Een idee versterkt zichzelf door het te delen. Denk eens na over wat het een ander aan tijd kost om jouw idee te stelen. Laat staan de energie die je erin moet steken om het waar te maken. En ten derde: durf fouten te maken. Ook daar word je alleen maar sterker van en je moet accepteren dat het gebeurt. Van fouten leer je.”

Naast Rockstart ben je zelf bezig met Nieuwe Meesters, tell us! “Wat ik al zei, er zitten veel lessen in de startup wereld die gedeeld mogen worden.  Dat geldt niet alleen voor de startupwereld overigens, maar voor iedereen. Ik denk dat iedereen veel leert van elkaar, maar niet iedereen denkt erover om zijn lessen te delen. Daarom heb ik samen met Pieter van den Wall Bake Nieuwe Meesters in het leven geroepen, een netwerkbijeenkomst waarbij centraal staat wat je voor een ander kan doen. In het begin van Rockstart hebben we heel veel ondernemers gehad die naar ons kwamen om iets aan ons te vragen. Zij kwamen naar ons voor hulp of introducties. Zo leerden wij van hun welke vormen van hulp wij via Rockstart moesten gaan aanbieden, het was als het ware onze manier van Research & Development doen. Wij deden al wat voor hen, we deelden onze kennis, maar aan het einde van het gesprek stelden we altijd nog de vraag: “Kunnen we nog iets voor jou doen?”. Op het moment dat ik die vraag een keer kreeg dacht ik wow, dit voelt fijn, wat relaxed. De drempel om die persoon nu, maar ook in de toekomst nog eens wat te vragen is volledig weg. We willen dat ook leidend laten zijn in Nieuwe Meesters, letterlijk mensen elkaar de vraag te laten stellen ‘wat kan ik voor jou doen?’. Die vraag wordt te weinig gesteld vind ik.”

Daar komt die deeleconomie weer om de hoek kijken. “Ik ben voor geld als ruilmiddel, maar als je het niet hebt betekent het niet dat je geen valuta hebt. Overal om mij heen zie ik dat mensen meer ruilen. Mensen hebben net even dat duwtje nodig. Het gaat alleen niet voor alles op.”

Last but not least: Heb je de laatste tijd nog wat rechtgebogen? “Bijna dagelijks buig ik de verwachtingen van mensen ‘recht’ die iets met of van Rockstart willen. Ze willen onze hulp, met ons samenwerken etc. Wij doen dingen op onze eigen manier en er zit maar 9 uur in een werkdag, waardoor je gelimiteerd bent in het werk wat je kan doen. Hierdoor moet je helder communiceren wat je wel en niet voor mensen kan doen. Steeds vaker moet ik ‘nee’ verkopen, wat op zich een goed teken is, maar dat moet je wel met de juiste nuances doen.”

Benieuwd naar Rockstart? Check hun website hier.

 

Leuk artikel? Deel het.