Instagram war: Missoni vs. Michael Kors

Missoni

Margherita Missoni is woest op collega Michael Kors. Margherita, Misonni-telg (jeweetwel dat Italiaanse modemerk bekend van hun kleurrijke knitwear) en creative director voor het merk, plaatste gister een foto op instagram. Onder de hashtack #missonifeeling #zigzagging beschuldigde ze Michael Kors van het jatten van de typische Missoni print (voor degene die wat minder bekend zijn met de print klik hier voor een overduidelijk voorbeeld) ‘Really @michaelkors? Is this serious??”  Aan de foto te zien – genomen in een winkel – lijkt Kors deadly serieus wat betreft de keuze voor zijn nieuwe stoffen. De fabric war is on!

Missoni instagram Michael Kors

Het is niet de eerste keer dat Kors door collega’s wordt beschuldigd van ordinair jatwerk. Roberto Cavalli stak zijn ongenoegen tijdens een interview met het magazine Haute Living niet onder stoelen of banken: “Mr. Michael Kors, he copies everything! It’s really a scandal and nobody has the courage to say anything. It’s really not fair.”

Designs en patronen kunnen door het modellenrecht worden beschermd zolang het design of patroon niet puur technisch, functioneel of door mode, stijl of trend wordt bepaald. Het design of patroon kan in zo’n geval worden geregistreerd als Beneluxmodel of Gemeenschapsmodel en wordt dan 25 jaar beschermd. Was het kiekje in de Bijenkorf gemaakt dan staat Margherita wat ons betreft heel sterk.

Ook designs en patronen die niet als model worden ingeschreven kunnen voor bescherming in aanmerking komen. Met vaak wel vier collecties per jaar is dat in de modewereld wel zo handig; als designer moet je er toch niet aan denken om voor elk ontwerp de registratie formaliteiten af te gaan. Een niet geregistreerd model wordt overigens wel maar drie jaar beschermd. De Missoni familie was zo verstandig haar welbekende zigzag patroon als Gemeenschapsmodel te registreren, daarmee is het patroon in de Europese Unie 25 jaar beschermd.

So end of the war? Nope, nu duidelijk is dat het typische Missoni printje als model in de EU wordt beschermd  moet nog worden gebatteld over de vraag of Kors hierop inbreuk maakt. Voor het gemak hebben we hieronder even het door Kors gebruikte printje (zie links) naast het in de Europese Unie beschermde printje van Missoni (zie rechts) geplaatst. En tja, dat lijkt toch wel verdacht veel op elkaar.

Michael Kors vs. Missoni

Missoni mag de verkoop van de ‘#missonifeeling #zigzagging jurk en rok’ verbieden als de totaalindruk en de kenmerken van de patronen wel erg overeenstemmen. De patronen hoeven dus niet exact hetzelfde te zijn; ‘slechts’ de totaalindruk moet op elkaar lijken. Dit betekent dat als je de patronen naast elkaar legt ze globaal hetzelfde moeten zijn. In dit geval verschillen de kleuren maar lijkt het zigzag patroon dat door Kors voor de hele jurk en hele rok is gebruikt toch wel verdacht veel op dat van Missoni. En laat dit zigzag patroon nu juist het belangrijkste kenmerk zijn van het door Missoni als Gemeenschapsmodel geregistreerd patroon… Kors maakt met zijn jurk en rok dus inbreuk op het modelrecht van Missoni.

Wat ons betreft dus een duidelijk gevalletje ordinair jatwerk. Ben jij dat met ons eens?!

Leuk artikel? Deel het.