Kanye, how could you be so heartless?!

Kanye West Coinye

Kanye, how could you be so heartless?! (flauw #1) De virtuele munt ‘Coinye’, variant op zijn meer bekende broertje de Bitcoin, draagt het portret en een verwijzing naar de naam van Kanye West. De temperamentvolle rapper was hier niet blij mee en klaagde vorige maand onder meer een Nederlandse student aan vanwege de virtuele munt. De Nederlander was eerst onvindbaar, maar heeft inmiddels van zich laten horen.

Kanye West Coinye

Via een videoboodschap gaf de Nederlandse student Robbie Hontelé acte de présence. Hij zegt niets met de oprichting én naam van de virtuele munteenheid te maken te hebben. Hij stelt dat hij slechts een artikel over de munt heeft geschreven. Robbie heeft de rechtbank in New York inmiddels een antwoord gestuurd, die hij ook in zijn videoboodschap voorleest.

De munt en Kanye West gaan inmiddels way back: West stuurde eerder al een cease and desist-brief naar de ontwikkelaars toen de munt nog de naam Coinye West droeg. Er werd een nieuwe munt ontwikkeld waar de achternaam van de rapper werd geschrapt én het logo werd aangepast. Waar de munt eerst een normale afbeelding van Kanye vertoonde is het nu een gebrilde Kanye vis; gebaseerd op een South Park-aflevering waar Kanye in voorkwam. Hele verbetering toch?! Niet volgens Kanye West en zo hadden de oprichters opnieuw een aanklacht aan hun broek.

Terecht? De naam ‘Kanye West’ is geregistreerd als woordmerk. Hierdoor kan Kanye iedereen verbieden zijn merk te gebruiken. Omdat ‘Kanye West’ nogal een bekend merk is kan hij in veel gevallen ook merken die erop lijken verbieden (voor de geïnteresseerden check: artikel 2.20 lid 1 sub c en d BVIE). Gelukkig voor de Coinye-bezitters bestaat er op het merkenrecht een uitzondering: de parodie. Check hiervoor ook onze eerdere artikelen. De parodie komt er in een notendop op neer dat zij geen concurrent is met het originele merk en dat er geen verwarring mag ontstaan met het origineel. Het moet met met andere woorden wel leuk blijven.

Coinye

Is de Coinye zo’n parodie? Grappig is het zeker, maar de naam (Coinye klinkt wel erg als Kanye) haakt ongegeneerd aan bij de bekendheid van Kanye West en de gebrilde vis zal niet veel doen voor Kanye’s reputatie als gangsta rapper. Daarbij komt dat de Coinye oprichters het merk ‘Kanye West’ gebruiken voor commerciële doeleinden; het aan de man brengen van de virtuele munt.

En wat vinden de oprichters van de Coinye er allemaal van? Op hun website stond te lezen ‘COINYE IS DEAD. You win Kanye’. En Kanye? Now that don’t kill me, can only make me stronger (flauw #2) – en tja zo is het maar net!

 

Leuk artikel? Deel het.