Monkey Business

Wikimedia heeft zich de woede van fotograaf David Slater op de hals gehaald. Al voor de selfie hype de wereld veroverde schoot een zwarte makaak aap een aantal – hilarische – zelfportretten met het fototoestel van Slater. Het werden de best bekeken kiekjes van Slater. De fotograaf was daarom not amused toen hij er achter kwam dat Wikimedia ‘zijn’ foto’s rechtenvrij aanbiedt en is naar de rechter gestapt.
Het verhaal achter de foto: Slater, natuurfotograaf van beroep, was in 2011 in Indonesië. Zijn doel: hét perfecte plaatje van de zwarte makaak schieten. Die kreeg hij ook, maar hij maakte het kiekje niet zelf. Zijn fototoestel werd door één van de dieren uit zijn handen gegrist en de rest is geschiedenis.
Wikimedia, de organisatie achter Wikipedia, vindt dat het auteursrecht van de selfies niet bij Slater, maar bij de aap ligt en die kunnen nou net geen auteursrecht krijgen. De foto’s zijn daarom voor iedereen vrij te gebruiken, aldus de Wikimedia Commons website.
In Nederland krijg je het auteursrecht op een werk als er creatieve keuzes zijn gemaakt en het een resultaat is van menselijke arbeid. Is dit het geval dan heb je een verbodsrecht en staat het je vrij om anderen het gebruik van het werk/foto te verbieden.
Jullie voelen ‘m al aankomen: de aap-selfies zijn definitely niet het resultaat van menselijke arbeid. Ook de creatieve keuzes die gemaakt hadden moeten worden ontbreken. Tenzij je ervan uit gaat dat het een vooropgezet plan was van Slater om de aap het fototoestel te laten jatten en selfies te laten maken. Dat gaat er bij ons echter niet in.
Het lijkt erop dat – in ieder geval in Nederland – Slater aan het kortste eind trekt. Geen auteursrecht voor hem en – wellicht een schrale troost – ook niet voor de aap.