Newsflash: Embedden mag!

breaking news ebedden mag

Embedden mag, zo heeft de hoogste rechter, het Europese Hof van Justitie bepaald. Vanaf nu is het embedden van auteursrechtelijk beschermd materiaal, zoals bijvoorbeeld een Youtube filmpje, niet langer een inbreuk op het auteursrecht. Zolang de content die wordt embed niet wordt aangepast of aan een nieuw publiek wordt getoond mag je je van het Europese Hof een slag in de rondte embedden.

breaking news ebedden mag

In de zaak waarin het Europsese Hof uitspraak deed hadden twee mannen promovideo’s van het bedrijf Bestwater op de website van een concurrent gezet. Bestwater was op zijn zachtst gezegd not amused, en stapte naar de rechter. Doordat Bestwater de  promovideo’s  op Youtube had geplaatst, kon het embedden van de promo’s op de website van de concurrent volgens de Europese rechter niet als een ‘nieuwe vorm van communicatie’ worden gezien.

Deze uitspraak is in lijn met een eerdere uitspraak waarin het Europese Hof bepaalde dat het linken naar auteursrechtelijk beschermd materiaal is toegestaan. Met deze uitspraak gaat het Europese Hof  een stapje verder; met het opnemen van een link wordt naar content op de originele bron verwezen, terwijl met embedden content op de eigen site wordt vertoond.

Mocht je Duits waanzinnig zijn, dan kan je hier alles rustig nalezen.

Enne, eentje voor de maandagochtend, gewoon omdat het kan ; )

 

 

Leuk artikel? Deel het.