Nieuw logo Olympische spelen?

Olympic Sotsji logo mislukking openingsceremonie

Nederland doet het met vijf gouden plakken al beter dan Sotsji zelf. In de openingsceremonie behaalde Sotsji er slechts vier. Het niet openen van de vijfde ring uit het Olympisch logo was toch een best pijnlijk moment in de verder prachtige openingsshow van de Olympische spelen.

Olympic Sotsji logo mislukking openingsceremonie

In de show zaten vijf gestileerde sneeuwvlokken waarvan de bedoeling was dat ze zouden veranderden in de Olympische ringen. Dat ging bijna goed. Eén sneeuwvlok werd geen ring waardoor er een heel nieuw Olympisch logo ontstond. Op Twitter sprong iedereen er bovenop en het duurde niet lang tot de eerste shirts met het ‘nieuwe’ olympische logo op internet te koop werden aangeboden.

Het IOC zal waarschijnlijk not amused zijn, ze is nogal een bloedhond als het op haar logo aankomt. Het IOC heeft het logo van de Olympische Spelen geregistreerd en iedereen die hier zonder toestemming gebruik van maakt komt daar niet mee weg. Is het voor het IOC mogelijk de shirts met het nieuwe logo erop te verbieden? Op de shirts wordt namelijk niet het logo gebruikt zoals we dat kende van voor de openingsceremonie in Sotsji. Op de shirts staat het nieuwe logo met vier ringen en een sneeuwster afgebeeld.

Olympisch logo Sotsji t-shirt

Bij merkbescherming kan een merkhouder zich verzetten tegen iedereen die gebruik maakt van een overeenstemmend teken waardoor verwarring ontstaat bij het publiek. In dit geval is het wereldberoemde Olympische logo nog onmiskenbaar te herkennen in het logo met de vier ringen en de sneeuwster. Daar komt bij dat het incident waar het shirt op is gebaseerd plaats vond tijdens de officiële opening van de Olympische spelen. Grote kans dus dat het publiek verward is en denkt dat het IOC de shirts heeft uitgebracht.

Rechtbuigen verwacht dus dat het IOC met succes zal kunnen optreden tegen het gebruik van het verminkte logo. Zo haalt het IOC in Sotsji toch nog haar vijfde plak en is de cirkel weer rond…

Leuk artikel? Deel het.