Orginaliteit? Welnee alles is een remix

everything is a remix

Steve Jobs, Bob Dylan, Led Zeppelin, toch niet de minste creatievelingen. Zij maken zich volgens Kirby Ferguson allemaal schuldig aan het stelen, lenen en transformeren van het werk van anderen. “Creating requires influence. Everything we make, is a remix of existence. Creating our lives and lives of others.” vormt het uitgangspunt van de mini-documentaire ‘Everything is a remix’.

everything is a remix

Aan de hand van toffe voorbeelden wordt de geschiedenis en culturele betekenis van sampling and collaborative creation verteld. Zo is de film Kill Bill een grote remix masterthesis van regisseur Quentin Tarantino en wordt Led Zeppelin weggezet als een immens populaire coverband.

Voor juridisch geïnteresseerden wordt het echt smullen in aflevering 4. Hier komen de betekenis, het functioneren en de dubbele moraal van intellectual property aan bod en de conclusie is niet mild…

Wat betreft de beperkende rol van het intellectual property law vind ik Ferguson een tikkeltje te pessimistisch. Hij stelt dat ideeën worden aangemerkt als intellectual property, wat tot gevolg heeft dat auteursrechthebbenden territoriaal worden én er een dubbele moraal op nahouden. Als voorbeeld  worden Walt Disney, Shepherd Valley (de fotograaf die moeilijk deed toen zijn foto werd gebruikt voor de befaamde Obama Hope poster) en Steve Jobs genoemd. Zo geeft Steve Jobs toe dat hij zich  shameless schuldig heeft gemaakt aan stealing of great ideas. Als het vervolgens om het kopiëren van zijn  werk gaat is hij toch iets minder coulant: “I’m going to destroy Android, because it’s a stolen product. I’m willing to get thermonuclear war on this.”

Ik moet toegeven, je krijgt een beetje een unheimisch gevoel bij de werkwijze van deze mannen. De argumentatie van Ferguson houdt, wat betreft het Nederlandse auteursrecht, niet geheel stand. Steve Jobs jat ideeën, Android jat een werk. Binnen het auteursrecht is dit een wezenlijk verschil. Ideeën worden namelijk niet beschermd. Een werk, dat de uitvoering van een idee is, wordt onder bepaalde voorwaarden wel beschermd. Voorwaarden zijn dat het werk niet ordinair is gekopieerd en er bij het maken creatieve keuzes zijn gemaakt.

Dus copy, transform & combine er op los!

Leuk artikel? Deel het.