“Poen, prestige en plezier”

Peggy de Jonge BKX Legal & Merel Smeding

Gewapend met cappuccino’s en hippe sapjes in het verrukkelijk geurende (die taarten!) Buffet van Odette zat Rechtbuigen klaar voor het allereerste interview. We spraken met de super geïnspireerde en ambitieuze onderneemster Peggy de Jonge, oprichter van BKX Legal, over juridische dienstverlening in een modern jasje, het ondernemerschap en de levensles: ‘Poen, Plezier en Prestige’.

“Een vriendin zegt altijd dat je moet letten op de drie P’s: Poen, Plezier en Prestige. Je moet er altijd twee van de drie hebben. Zo kan een baan waar je onwijs veel verdient en veel leert genoeg zijn. Maar dat kan ook net zo goed een baan zijn met een laag salaris wat je wel verder brengt en waar je veel plezier aan beleeft.”

bkx-legal-peggy-de-jonge-rechtbuigen-4

Bedankt voor je tijd Peggy. Het is een moedige stap om een eigen bureau te beginnen. Hoe ging dat? “Vanzelf eigenlijk. In mijn jonge jaren was ik gitariste in een band en hiervoor leek het mij wel handig iets te weten over het auteursrecht. Toen puntje bij paaltje kwam liet ik een carrière als rockster voor wat het was en belandde ik op een kantoor achter een computer als juriste. Na drie jaar besloot ik het roer om te gooien.”

Terug naar het rock & roll leven. “Het was meer dat ik het werken met creatieven en ondernemers miste. Ik besefte mij dat het nu of nooit was. Dus onder het motto: ‘face your fears, anders leer ik het nooit’ startte ik zo’n vier jaar geleden mijn eigen juridisch adviesbureau. Ik had het voor geen goud willen missen.”

Wat maakt het zo geweldig dan? “Ik ontmoet zo veel mensen, mensen met wie ik werk, creatieven, ondernemers. Dat is echt een verbreding. Het brengt mij veel meer in contact met de wereld en ontwikkelingen om mij heen. En ik kan direct iets betekenen voor deze mensen. Daarnaast leer je jezelf ook een stuk beter kennen. Ik kwam er bijvoorbeeld al gauw achter dat ik waarde hecht aan zekerheid en controle. En tja, als eigen ondernemer staat alles een beetje op losse schroeven en heb je echt veel verantwoordelijkheid, dat is best eng.”

bkx-legal-peggy-de-jonge-rechtbuigen-3

Je had wel een duidelijk idee over wat je wilde met het bureau. “Als een ondernemer of creatief een paar jaar geleden juridisch advies nodig had dan was het een advocaat of niets. Er waren weinig juridische adviesbureaus, en al helemaal niet gericht op creatieven en startups. Ik zag dat er een gat was, en sprong hier op in. Dat is nu anders, de juridische adviesbureaus schieten uit de grond. En dat is maar goed ook, want er valt nog steeds een slag te slaan in de juridische wereld.”

Welke slag wil jij maken met BKX Legal? “In plaats van voor, zou ik graag meer met creatieven en ondernemers willen werken. Mijn klanten zijn slim genoeg om met de juiste uitleg en tools zelf het een en ander op te lossen. Ik ben dan meer op een sturende manier nodig.”

Wat is het ultieme doel dat je voor ogen hebt? “Ik heb de ambitie om met BKX Legal een soort ‘one stop shop’ te worden voor de culturele en creatieve sector. Een plek waarvan mensen weten, die spreken mijn taal en helpen mij verder op een normale manier. Geen dure woorden. Geen dure pakken. Ik denk ook dat als je meer samen in het traject zit, nog voordat het mis gaat, er veel minder snel een advocaat nodig is.”

Je bent zeker van je zaak. Wat vind je toch nog lastig aan het ondernemen? “Ik word veel gevraagd om advies onder het mom van even een kop koffie drinken. Het is soms lastig dit om te zetten naar business. Ik kan helaas niet iedereen die een stichting wil beginnen voorzien van gratis advies. Dus nu hou ik het op enkele afspraken per week en dan alleen aan het begin of het eind van de dag.”

Heb je dit duidelijk met jezelf moeten afspreken? “Je wordt continu door allerlei externe prikkels gevoed. Er is eigenlijk altijd wel wat. Ik denk dat het voor iedereen belangrijk is om een duidelijk moment voor jezelf te nemen op de dag.”

bkxlegal peggy de jonge rechtbuigen

Wat doe je nog meer om gefocust te blijven? “Ik hou heel erg van yoga. Aan het eind van de dag zit mijn hoofd vol en dan ga ik lekker yoga’en. Iedereen kan mij altijd bereiken, behalve tussen zes en acht. Dat is nu mijn moment. Het grappige is dat mensen dat eigenlijk best leuk vinden.”

Jouw filosofie spreekt ons enorm aan. “Dank je. Het zou mooi zijn als er in de toekomst meer gelijkgestemde bij BKX Legal komen werken. Mensen die werken vanuit hun hart en de taal van de creatieven en ondernemers spreken. De uitdaging is om deze mensen te gaan vinden! Dus hierbij de oproep aan alle streetwise juristen die het aan durven om in het diepe gegooid te worden.”

En, daar komt die dan, nog iets rechtgebogen de afgelopen tijd? “Ja, maar vooral preventief. Maar het lukt niet altijd want soms zit de wet hierbij in de weg. Onlangs had de stagiaire van een stichting een kleine foto online gezet van een bekende voetballer en kreeg gelijk de rekening gepresenteerd vanwege inbreuk. Het kantoor dat namens de fotograaf optrad hield geen rekening met omstandigheden en communiceerde niet relaxed. Heel formeel, strikt en de toon was extreem juridisch. Dit vind ik het lastige van het recht, er is zo weinig ruimte voor gevoel. Natuurlijk moet je als stichting rekening houden met het auteursrecht, de overtreding was begaan en dit kon ik niet meer herstellen. Wel heb ik mijn best gedaan om te bemiddelen. Toch gaat het me aan het hart, het kost de stichting geld, geld dat ze niet hebben. ”

Peggy de Jonge BKX Legal

Nu je hier toch met een kop koffie zit… Heb je nog een paar gratis tips voor ondernemers? “Natuurlijk! Ten eerste, vraag op tijd om hulp. Je hoeft het echt niet allemaal zelf te doen. Investeer daarnaast in je fundament. Hiermee bedoel ik zaken als de overeenkomst van opdracht en algemene voorwaarden. En teken geen overeenkomst die je niet snapt. Ik snap dat ondernemers graag bezig zijn met een mooie website en een tof visitekaartje, toch betaalt het investeren in een goed fundament zich echt terug.”

En een laatste tip… ‘Trek niet alles van internet. Dit wordt vaak vergeten. Gebruik stock materiaal of trek de creatieve schoenen aan en maak je eigen foto’s.”

Het is maar goed dat wij onze camera meegenomen hebben. Voordat wij met de fotoshoot beginnen, heb je nog tips voor ons? “Zorg ervoor dat ook de niet-juristen je weten te vinden. Maak handige stappenplannen. Hoe te werken met stock foto site’s bijvoorbeeld. Zorg ook dat je onafhankelijk blijft! Dat is absoluut een kracht. Blijf in beweging, blijf mensen ontmoeten en interviewen. Van het één komt het ander. Heb ik ook, als ik de stap niet had gemaakt dan was ik niet waar ik nu ben. Het mooie is dat ik zoveel geleerd heb en ik ben nog lang niet uitgeleerd!”

Ook een kop koffie met Peggy drinken? Check BKX Legal. Of volg Peggy op Twitter!

Leuk artikel? Deel het.