De hipheid van ruilen: Rechtbuigen meets Canhav

Image-1 (2)

Het is een vrijdagmiddag in Bukowski. Het voelt een beetje als een blind date als we in een overvolle kroeg aan iemand moeten vragen of hij nou Frenkel is, dus zo voelt dat ;-). Tijdens onze ‘date’ hebben we het over zijn nieuwste initiatief: Canhav. Het ruilen anno nu.
canhavWhat is it about? Canhav is een soort marktplaats. Je kan er zakelijk ruilen en dus is het gericht op ZZP’ers en MKB’ers. Als ondernemer heb je bepaalde dingen nodig en zeg eerlijk: het is vervelend er veel geld aan uit te geven. Daarom kan je op Canhav dingen uitruilen met elkaar. Het eeuwenoude ruilen in een modern jasje. Het is in principe niets nieuws. Er zijn al mensen die het doen, maar die doen het besloten. Wij wilden het toegankelijk en super makkelijk maken. Via het internet en dit platform kan je elkaar makkelijk vinden. Het is ook geinspireerd op andere alternatieven die je nu hebt, bijvoorbeeld Airbnb. Als je maar genoeg mensen bij elkaar zet is er altijd wel een match. Dat is ons uitgangspunt.

Stukje ‘geschiedenis’. Canhav is vorige zomer ontstaan. Zowel ik als Bart ter Steege, een vriend, hadden altijd wel projectjes naast ons werk. We hadden het er al eens over gehad dat het tof zou zijn om samen iets te doen en toen ontstond het idee voor Canhav. Bart werkt bij een internetbedrijf, Jungleminds en heeft de werking van de site voor zijn rekening genomen. Ik neem de marketing en filmpjes op me. We doen dus bijna alles zelf, behalve het programmeren, daarvoor hebben we Greenlight Solutions erbij gehaald. Die zijn nu ook onderdeel van het project geworden. Het is een soort heel serieus experiment.

Je doet dit dus niet fulltime? Nee, ik zit ook in de reclame. Ik ben copywriter.

Hoe verdeel je je tijd? Ik ben elke dag wel een paar uur bezig met Canhav. Ik werkte voor JWT, maar ben nu gaan freelancen. Ik wilde flexibiliteit om met Canhav bezig te zijn en andere bureaus leren kennen om voor hun te werken. Ik heb gelijk een hele leuke klus binnen gehaald die nu al twee maanden duurt. Maar het is best intens! Ik zit tot mijn nek vol met werk en eigenlijk is het nu lastiger om tijd te vinden voor Canhav, maar gelukkig heeft Bart op dit moment wat meer tijd en zo lossen we elkaar een beetje af. Ik ben er wel elke dag mee bezig, het gaat alleen langzamer dan je wil.

Sinds wanneer kan er geruild worden? We zijn inmiddels een half jaar live. Dat gaat heel goed, we richten ons nu nog voornamelijk op het fixen van bugs en het toevoegen van nieuwe functionaliteiten. We willen geen geld voor een ruil ofzo, maar eerder een maandelijkse bijdrage. Dan moeten we wel extra faciliteiten gaan bieden natuurlijk, dat zijn nu afwegingen die we aan het maken zijn. We zitten in een fase waarin we ontdekken wat er goed werkt, de statistieken in kaart aan het brengen dus. Weten waar we stappen kunnen zetten. Tot nu toe is het meer een hobby en dat is ook bewust. We willen eerst dat Canhav zijn waarde bewijst, maar er zit zeker potentie in.

Wat is de tofste ruil tot nu toe? De tofste ruil vind ik de ruil die onlangs zelf heb gedaan. Yoga lessen in ruil voor een website concept. Dit, omdat het voor mij precies de kern van Canhav raakte: ik zou niet zo snel privé lessen yoga hebben genomen als ik er voor zou moeten betalen, maar ik wilde het wel altijd doen. Nu heb ik kunnen betalen door iets te doen wat ik leuk vind (dingen bedenken), de beginselen van yoga geleerd en heb ik iemand nieuws leren kennen en diegene echt kunnen helpen met iets waar zij als beginnend onderneemster geen geld voor had. Dat vind ik dus echt cool.
canhavStel Rechtbuigen is in need of een designer, maar die designer is op dat moment niet in need of een jurist. Kan er toch geruild worden? De site zoals die nu is, is nog zo minimaal dat je alleen kan doen wat nodig is om werk voor werk uit te onderhandelen. Er is (nog) geen vast systeem en er zijn (nog) geen regels. Dat heeft voordelen, want we zien nu hoe mensen met elkaar onderhandelen en in sommige gevallen zien we ook dat ze het “I owe you”- systeem gebruiken: ‘ik heb nu niet perse iets nodig, maar over een paar maanden wel’.

Zien jullie elke ruil? Nee, dat is dus een beetje lastig. Om te onderzoeken of een ruil geslaagd is moet ik handmatig mensen mailen waarvan ik weet dat ze contact met een ander hebben gehad. Dat komt, omdat het een soort van mondelinge afspraak is en we er dus geen knop in kunnen zetten ‘oke deal is rond’, althans nu nog niet. Dat is ook één van de dingen waar we nu aan werken. Hoe kunnen we dat soort dingen strakker archiveren. We zien wel dat er heel veel berichten worden gestuurd en als je daar een gemiddelde van neemt kunnen we er van uitgaan dat er echt geruild wordt.

Begrepen we nou goed dat je rechten hebt gestudeerd?! Jep!

Ook afgemaakt? Ja,ja,ja. Ik heb van 2001 tot 2007 gestudeerd. Ik heb een Master Informatierecht gevolgd en mijn scriptie over het reclamerecht geschreven. Ik vond rechten best wel leuk. Ik ben heel nieuwsgierig en ik vond het interessant genoeg om door te gaan, maar ik was altijd al creatief. Halverwege mijn studie had ik opeens een ‘eureka’ moment en kreeg ik door wat ze in die reclamewereld deden. Tijdens mijn stage bij een advocatenkantoor ging ik vaak mee naar reclamebureaus. Toen had ik steeds meer door dat ik aan de andere kant van de tafel moest zitten. Na mijn studie heb ik nog een beetje geflirt met marketing en dat vond ik pas leuk als er een reclamebureau aanschoof en toen dacht ik, volgens mij weet ik heel goed wat ik wil doen.

Komt je studie nog wel eens van pas? Je bent goed onderlegd en veel van mijn werk nu is stukken schrijven. Als je iets hebt bedacht dan moet je het ook verkopen aan een klant, al dat schrijfwerk tijdens mijn studie heeft daar wel bij geholpen.

Heb je de privacy-voorwaarden van Canhav zelf geschreven? Nee, mijn vriendin heeft zich daarmee bezig gehouden. Die is IE-advocate bij Griffiths Advocaten.

Hoe zit het eigenlijk met jullie aansprakelijkheid? We zitten er niet tussen. We zijn net als marktplaats eigenlijk, als we merken dat iemand de boel oplicht dan zullen we hem verwijderen, maar we kunnen niets garanderen. Wij zijn alleen de tussenpersoon.

Heb je tijdens de start van CanHav een juridisch check gedaan? Ik kan gelukkig veel hulp krijgen van mijn vriendin en wat we voornamelijk goed hebben gedaan is goed naar de ondernemingsrechtelijke kant (wel/geen B.V. etc.) kijken en de aansprakelijkheid te beperken.

Heb je Canhav als merknaam geregistreerd? Nee, maar ik heb wel .com, .nl en .eu. En eerlijk; ik kan mijn geld nu wel aan andere dingen uitgeven.

Komt er iets van een Canhav-contract om de deal te closen? Ja, daar zijn we mee bezig en dat zijn ook dingen waar we dan een vergoeding voor zullen vragen. Een contract-module, waar je door de onderhandelingen en correspondentie met iemand spelenderwijs het contract opstelt, je profielgegevens automatisch in het contract worden ingeladen en je praktisch alleen hoeft te ondertekenen. We denken dat dat waardevol is, omdat bij een ruil meer haken en ogen komen kijken dan bij een andere deal. Je moet specifiek afspreken wanneer aan een bepaalde prestatie is voldaan, met geld is dat heel duidelijk.

Last but not least: Heb je nog wat rechtgebogen de laatste tijd? Ja, dat doe ik de hele dag op mijn werk. In de reclame ben je altijd dingen aan het rechtbuigen. Je moet zorgen dat je leuke idee ook het probleem van de klant oplost zeg maar. En vaak als je het idee bedenkt is het niet per se wat de klant heeft gevraagd, maar kan het via de manier waarop je het brengt wel passen.
Image-1 (2)

Leuk artikel? Deel het.