Stock foto’s niet langer eye-rollingly awful

getty plaatje

Het gebruiken van stock foto’s kan vanaf nu cliché vrij. Sheryl Sandberg lanceerde een collectie stock foto’s van de moderne vrouw en man.

getty plaatje

Rechtbuigen blogde al eerder over het zonder toestemming gebruiken van andermans foto’s op internet. Zoals je in deze blog kunt lezen mag dit in de meeste gevallen niet. Hoe kom je dan wel aan foto’s die je zonder problemen kan gebruiken? Een optie is het gebruiken van stock foto’s.   Stock foto’s worden tegen betaling voor gespecificeerde doeleinden gelicentieerd.

Enig nadeel, stock foto’s zijn over het algemeen verschrikkelijk! Vooral de afbeeldingen van vrouwen zijn stuk voor stuk de grootste clichés. Als de vrouw in kwestie niet luierend naakt zwoel naar de camera kijkend in bed krioelt is ze met de nieuwste Swiffer zielsgelukkig het huis aan het poetsen. BAH!

Zo vond ook Sheryl Sandberg, belangrijkste vrouw bij Facebook en auteur van het boek Lean In. Zij vond het merendeel van de stock fotografie, en voornamelijk de stock foto’s van vrouwen, “eye-rollingly awful”. Daarom sloeg ze de handen ineen met één van de bekendste stock fotografie agencies, Getty Images. Resultaat: een collectie van 2500 foto’s die maandelijks wordt aangevuld.

De foto’s geven een beeld van het moderne idee van feminisme. Dus verwacht foto’s van elegante doch gefocuste hard werkende dames, jonge skateboardende meiden en woest aantrekkelijk getatoeëerde mannen druk in de weer met hun kids. Dit zijn initiatieven waar we bij Rechtbuigen blij van worden!

Check de foto’s hier.

En omdat we van het juridische toch al enigszins zijn afgedwaald willen we je Ariane a.k.a. “The overexposesd stock image model” niet onthouden. Haar foto dook  over de hele wereld in zoveel verschillende advertenties op dat mensen haar gingen herkennen. Van een health-care campagne in Peru naar Jamba Juice in de VS tot gezicht van een radiostation in Duitsland. Speciaal voor Ariane, waarvan alleen de voornaam bekend is, en haar spotters is er een facebook-  en tumblr-pagina  in het leven geroepen.

Leuk artikel? Deel het.