Tesla strooit met patenten

Tesla

Tesla, het automerk bekend om haar gewilde elektrische bolides, maakte een verrassende move door haar ruim 200 patenten vrij te geven. De stap vloeit voort uit frustratie. Door openheid van zaken te geven hoopt Tesla-oprichter Elon Musk de ontwikkeling van elektrische auto’s een push te geven.  TeslaYesterday, there was a wall of Tesla patents in the lobby of our Palo Alto headquarters. That is no longer the case. They have been removed, in the spirit of the open source movement, for the advancement of electric vehicle technology.”

Een patent (in het Nederlands een octrooi) wat is dat nou eigenlijk? Met een patent op zak heb je het exclusieve recht om geld aan je uitvinding te verdienen doordat je het alleenrecht krijgt op het door jouw bedachte stukje techniek. Om een patent te krijgen moet je aan een aantal eisen voldoen. De belangrijkste eisen zijn dat de uitvinding nieuw is dus niet al mag bestaan. Daarnaast moet er sprake zijn van uitvinderswerkzaamheid. Klinkt nogal hocus pocus maar het gaat erom dat het niet te obvious is. Dus ook een variatie op een bestaand apparaat, werkwijze of product mag niet teveel voor de hand liggen. Ook moet de uitvinding een beetje praktisch zijn: de uitvinding moet gebouwd kunnen worden en gebruikt kunnen worden. Heb je deze vereisten met vlag en wimpel doorstaan dan kan je anderen – twintig jaar – verbieden met je uitvinding aan de haal te gaan.

Patenteren doe je niet voor een prikkie. Het verbaast dan ook dat Tesla eerst miljarden dollars spendeert aan het verkrijgen van patenten om deze vervolgens all out in the open te gooien. Als we Musk echter moeten geloven hoopt hij een gemeenschappelijk, snel ontwikkelend technologie platform te creëren waar Tesla, maar ook andere fabrikanten van elektrische auto’s en de rest van de wereld van profiteren. Concurrentie zit ‘m niet in de kleine hoeveelheid bedrijven die ook elektrische auto’s produceren, maar in de enorme hoeveelheid benzine auto’s die elke dag de fabriek uit rijden. Tesla heeft haar patenten dus opgegeven voor the greater good: het laten groeien van de hele elektrische auto markt. Om daar in the end uiteraard ook zelf van te profiteren.

We kunnen dus allemaal aan de haal met de Tesla patenten? Als we Tesla moeten geloven slaan ze je niet met een rechtszaak om de oren: “Tesla will not initiate patent lawsuits against anyone who, in good faith, wants to use our technology”. Maar je moet dus wel in good faith zijn. Wat Tesla hier precies onder verstaat moet nog blijken..

Leuke van deze case is dat het goed laat zien dat patenten en innovatie op gespannen voet staan. Met een patent ben je je concurrentie altijd een stap voor, maar tegelijkertijd vertraagt het de innovatie van je vakgebied in het geheel. Tesla maakt een duidelijk statement door het uitvinden te verkiezen boven patenteren. Of het een golden move is zullen we vanzelf gaan merken!

Leuk artikel? Deel het.