Vijf tips voor succesvol onderhandelen

think like a lawyer don't act like one Bourdrez

Juridische literatuur. In eerste instantie denken wij dan aan de taaie studieboeken die we afgelopen jaren (niet altijd zonder slag of stoot) hebben doorgespit. Dat juridische literatuur niet per se saai hoeft te zijn bewijst Think like a lawyer don’t act like one. Dit boek, geschreven door advocaat Aernoud Bourdrez, leert je de fundamentele lessen om slim te onderhandelen. Praktische handvaten in heldere taal. Aan de hand van 75 tips laat Bourdrez zien hoe je een conflict kan voorkomen, oplossen en in je eigen voordeel kan gebruiken. De tips spreken stuk voor stuk tot de verbeelding door hilarische voorbeelden en toveren gegarandeerd een glimlach op je gezicht. Check hier onze top 5 tips en gebruik ze in je voordeel!  think like a lawyer don't act like one Bourdrez1. Begin with the end in mind
Hoe wil jij over 10 jaar op een conflict terugkijken? Zorg dat je dan nog net zo trots bent op hoe je het conflict hebt aangepakt. Behandel je tegenpartij dus, zoals je zelf behandeld wil worden.

2. Hard op de zaak, zacht op de man
Wees principieel ten aanzien van wat voor jou essentieel is en doe geen onnodige concessies. Behandel je tegenpartij tegelijkertijd redelijk en met respect. Als je ook hard op de man bent riskeer je er een conflict bij. Door hard op de zaak en zacht op te man te onderhandelen kan je er alles uithalen wat er in zit.

3. Als je blaft moet je ook bijten
Doe wat je gezegd hebt als de wederpartij iets niet nakomt, anders wordt je nooit serieus genomen.think like a lawyer don't act like one

4. Sometimes the second best option leads to the best result
Deze quote van Bobby Fisher spreekt voor zich. Staar je niet blind op slechts één uitkomst.

5. Pas op voor het addertje
‘Mag ik voor 25 euro drie eieren op je hoofd kapotslaan?” Een interessant voorstel en heel wat kleine broertjes zijn er dan ook ingetrapt. Na het tweede ei vertelt grote broer doodleuk dat hij het derde ei toch maar niet kapot zal slaan. O, en hij betaalt je ook geen 25 euro. Gewiekste onderhandelaars maken ook gebruik van dit soort tactieken. Ze koppelen betaling aan voorwaarden waar jij geen invloed op hebt. Ga daar niet mee akkoord.

En een laatste om het af te leren: in the end valt het altijd mee.

Om dit boekje als juridische literatuur te beschouwen gaat misschien wat ver, maar vermakelijk en leerzaam is het zeker. Nieuwsgierig naar de 70 andere tips? Lees hier meer over Think like a lawyer don’t act like one. 

Leuk artikel? Deel het.