Vintage e-books de nieuwe zomerhit?!

Tom Kabinet e-books

Lekker struinen naar dat ene vintage e-book voor op vakantie. Pardon? Ook e-books kunnen en mogen vanaf deze week tweedehands worden verkocht.

Tom Kabinet e-books

Bij Tom Kabinet (wat lege boekenkast betekent in het Deens) vonden ze e-books te duur. Daar hebben ze wat ons betreft best een punt, 14 euro voor een digitaal boek, die je na het lezen niet een mooi plekje in je boekenkast kunt geven is toch best veel. Hiervoor bedachten ze een oplossing: Tomkabinet.nl, een website waarop gebruikers hun e-book kunnen doorverkopen. Door boeken betaalbaarder aan te bieden hopen ze boekpiraterij (ja dat bestaat dus sinds de e-reader ook) tegen te gaan. Daarnaast vraagt Tom Kabinet de verkoper zijn eigen kopie te verwijderen zodra de deal rond is en voegen ze een watermerk toe, zodat een e-book niet tig keer kan worden doorverkocht.

Bij Rechtbuigen vinden we het een mooi initiatief. Helaas vond de Nederlandse Uitgeversverbond (NUV) dat niet en stapte naar de rechter. Het NUV stelde dat Tomkabinet.nl inbreuk maakt op de auteursrechten én de verkoop van illegale e-boeken faciliteert.

De rechter is het daar niet mee eens. In een eerder arrest (voor de geïnteresseerde: het UsedSoftarrest) was al door de rechter bepaald dat gedownloade software, ook zonder toestemming, mag worden doorverkocht. De rechter is er nog niet over uit of dat ook voor e-books geldt. Wel vond de rechter de silent treatment die Tom Kabinet van de uitgevers kreeg nadat ze had geprobeerd met hen te overleggen en samen te werken, niet oké. Vooral omdat Tom Kabinet sinds het begin open kaart heeft gespeeld door de uitgevers over hun plan in te lichten en het obvious is dat Tom Kabinet niet onder één kam geschaard kan worden met illegale bendes als de Pirate Bay.

De rechter oordeelde daarom dat Tom Kabinet met zijn lege boekenkast nog niet onrechtmatig handelt. De website hoeft dus (voorlopig) niet uit de lucht. De rechter heeft deze uitspraak in kort geding gedaan, en hoopt dat de rechter in de bodemprocedure de Europese rechter zal inschakelen om zich over het raadsel der tweedehands e-book te buigen. To be continued…

Lees hier de uitspraak.

Leuk artikel? Deel het.