Yoga in je toga

yoga in toga

Tijdens mijn zoektocht naar de perfecte baan – mocht die bestaan, heb ik in ieder geval goed gezocht – kwam ik een krantenartikel in The Optimist tegen met de kop ‘Mindfulness heeft juristen veel te bieden’. Voor mindfulness en yoga sta ik open en vooral met het laatste ben ik vrij bekend, maar mindfulness en recht was nieuw voor mij. Deze combinatie sprak mij aan en het was dan ook een inspirerend en interessant artikel op de zaterdagochtend na yoga, met mijn soja latte met honing. Het was een bevestiging dat het anders kan in de advocatuur en tegelijkertijd een openbaring dat ook ervaren advocaten denken dat het anders kan in de advocatuur.

yoga in toga

In het artikel in The Optimist wordt advocate en mediator Klaartje Freeke geïnterviewd. Voor zij samen met Wikke Monster haar eigen kantoor Freeke & Monster startte, heeft zij bij verschillende gerenommeerde advocatenkantoren gewerkt en de nodige ervaring opgedaan. Ik stuurde Klaartje een e-mail met de vraag of zij open stond voor een gesprek over haar opvatting van een startende advocaat, of zij mij van tips kon voorzien en ik was gewoon erg benieuwd naar de vrouw achter het krantenartikel.

Klaartje mailde terug dat ik welkom was, dus: op de fiets naar Pand Noord waar advocatenkantoor Freeke & Monster zit. Een verrassende plek met een creatief interieur: een grote houten tafel in de wachtruimte met daar omheen allerlei filmposters. In Pand Noord hebben zich verschillende bedrijven gevestigd, van creatieve mediabedrijven tot dus zelfs advocatenkantoren.

Het kantoor van Klaartje is net even anders dan het beeld dat veel mensen hebben van een advocatenkantoor. In het kantoor hangen vrolijke kindertekeningen en posters, er is zelfgemaakte cappuccino en voor de liefhebber een kopje Yogi thee. Die drink ik zelf ook altijd, al is het alleen al om de teksten die op de theezakjes staan. Ik noem het mijn theewijsheden van de dag. Zo had ik laatst: ‘we are what we think’. Daar kon ik wel een dagje op vooruit. Een dag later had ik: ‘it is possible to be reborn in a new life’… Dat gaat zelfs mij te ver, maar over het algemeen heeft meneer Yogi rake oneliners.

Pand Noord

Klaartje vertelde mij over haar ervaringen, waarvan zij geen enkele had willen missen. Al haar werkgevers hebben haar iets geleerd en zijn waardevol geweest. Ik vroeg hoe zij yoga en mindfulness met de advocatuur combineert. Dit leek mij vrijwel onmogelijk gezien het vaak drukke bestaan van advocaten. Heb je dan wel tijd om naar je ademhaling te luisteren en alle gedachten die opdoemen voorbij te laten gaan zonder daarover te oordelen (gedachten als: ik moet vandaag een dagvaarding indienen). Heb je de rust om in de hond, boom of adelaar op een yoga mat te gaan staan?? Maar, zoals Klaartje heel scherp en terecht opmerkte: misschien is het juist die combinatie die je (nog) gelukkiger maakt in het werk. Wellicht zit daar de crux: als je zo gestresst en druk bent dat je nergens tijd meer voor hebt, de pleitnota’s, beslagrekesten, dagvaardingen, veeleisende cliënten, e-mails, deurwaarders door en om je hoofd vliegen, dan zou je JUIST mindfulness en yoga eens moeten proberen. Hoe moeilijk dat ook is. Het heeft uiteindelijk zoveel effect! Je schijnt ook te leren relativeren, want hee: ik heb allebei m’n benen nog, zo erg is het helemaal niet als die veeleisende Amerikaan eventjes moet wachten (waarschijnlijk heeft hij beide benen ook nog en die kun je best even proberen op de grond te krijgen).

Nog even over de vrouw achter het krantenartikel. Klaartje vertelde me hoe mooi het is om echt in gesprek te gaan met mensen, naar hun verhaal te luisteren en te ontdekken dat er vaak zoveel meer achter zit als iemand iets ‘crimineels’ heeft gedaan. Je kent het vast wel als je even helemaal niet lekker in je vel zit, en iemand (vaak je moeder), vraagt: vertel nou eens even hoe het echt met je gaat, ik zie dat je verdrietig bent – dat je ineens in huilen uitbarst. Dat kan Klaartje met de cliënten die zij heeft en daar voor openstaan, om er zo achter te komen waar het echt om gaat. Dat vind ik nogal een kwaliteit!

Voor de startende advocaat: moet je nou echt bij een groot kantoor omdat de opleiding daar beter is en het vele deuren opent? Ja, je kunt enorm veel leren, er zijn veel mogelijkheden, je hebt tijd je te ontwikkelen en je krijgt een goede opleiding. Maar een groot kantoor is simpelweg niet voor iedereen weggelegd, om wat voor reden dan ook. Gelukkig zijn er tegenwoordig genoeg middelgrote en kleine (niche) kantoren, waar je ook heel veel kunt leren. In dat geval misschien iets meer in de praktijk. Clichés bestaan niet voor niets: er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden.

Erg verfrissend om op de manier waarop Klaartje naar het recht en de advocatuur kijkt, te kijken. Ik ben er van overtuigd dat mindfulness en yoga je kunnen helpen in gestresste tijden waarin je door de bomen het bos niet meer ziet. Al lijkt het moeilijk om hier tijd voor vrij te maken en trouw elke week jezelf deze tijd te gunnen, een eigenschap van veel advocaten is juist dat ze discipline hebben, dus waarom geen discipline voor mindfulness en yoga? Of 1 van de 2 om mee te beginnen.

Deze blog is geschreven door Sanne Lamerigts

 

Leuk artikel? Deel het.