Geen Pinterest meer in Europa?

pinterest2

Kunnen Europese gebruikers niet langer pinnen op Pinterest?! Als je de artikelen rondom de OHIM zaak tussen Pinterest en Premium Interest moet geloven is het voor Pinterest in de toekomst niet meer mogelijk haar diensten onder de naam ‘Pinterest’ aan te bieden. De Europese rechten hierop zouden namelijk in handen zijn van Premium Interest, een start-up uit Londen.

pinterest2

Voor ik verder op de zaak in ga, een kleine introductie voor de Pinterest-leken onder ons: Pinterest is een sociaalnetwerk waar iedereen inspiratievolle dingen (voornamelijk plaatjes) kan verzamelen en beheren. Gebruikers kunnen afbeeldingen pinnen om deze vervolgens op een aangemaakt moodboard te plaatsen. Een digitaal prikbord zeg maar. Dat hiermee in een behoefte wordt voorzien bewijst het gebruikersaantal, maar liefst 70 miljoen.

Maar goed, back to business: kloppen de koppen en is het Pinterest niet langer toegestaan haar eigen naam in Europa te voeren? Jep, in eerste instantie heeft het OHIM bepaald dat Pinterest in Europa geen aanspraak kan maken op de merknaam Pinterest. Het OHIM is het bureau dat zorgt voor de registratie van merken en modellen in Europa.

Pinterest is in 2010 op de Amerikaanse markt begonnen. In 9 maanden tijd trokken ze ruim 10 miljoen gebruikers, hiermee waren ze de snelst groeiende website ooit. Naar aanleiding van dit succes bood Pinterest al snel haar diensten in andere landen aan, waaronder ook het Verenigd Koninkrijk. Wat Pinterest hierbij even vergat: het registeren van haar merknaam bij het OHIM.

En tja, toen was daar de Engelse startup ‘Premium Interest’. Die een samenvoeging van hun naam ‘Pinterest’ in januari 2012 als merk voor hun online services inschreven. Tegen deze registratie is Pinterest afgelopen maand een procedure gestart.

registratie-merk

In de procedure stelt Pinterest dat Premium Interest weliswaar eerder was met de registratie van het merk, maar dat deze registratie toch vernietigd moet worden. Hierbij had Pinterest aan kunnen voeren dat zij in Europa ten tijde van de registratie al zo bekend was met haar online services dat Premium Interest het merk te ‘kwader trouw’ heeft geregistreerd. Dit klinkt nogal evil en dat is het eigenlijk ook. Als er sprake is van kwader trouw dan betekent dat namelijk dat Premium Interest het merk heeft geregistreerd terwijl ze wist dat het merk al in Europa werd gebruikt. Premium Interest had echter geen kwaad in de zin en heeft het merk dan ook ter goede trouw geregistreerd.

Wat Pinterest heeft aangevoerd is dat ze more than local significance was. Pinterest heeft het OHIM helaas niet van hun Europese celebrity status kunnen overtuigen. Het OHIM achtte het niet bewezen dat  Premium Interest ten tijde van de merk inschrijving een recht had van meer dan lokale betekenis. Bewijs dat het OHIM wellicht wel had kunnen overtuigen, is door de advocaat te laat ingediend (oeps!).

Gevolg van deze uitspraak: Pinterest zal voor de Europese markt inderdaad op zoek moeten naar een andere naam. Wil ze de naam toch blijven voeren dan zal ze bij Premium Interest  een licentie moeten lospeuteren en dat gaat geld kosten. Dus is dit het einde van het Pinterest tijdperk in de EU? Nope, Pinterest gaat tegen de uitspraak in beroep en heeft goede hoop dat ze het bewijs dan wel mag indienen. Wat denk je, gaat het Pinterest lukken deze catastrofe recht te buigen?

Lees hier de uitspraak.

Leuk artikel? Deel het.