Gratis foto’s bij Getty Images

getty images

Goed nieuws! Getty Images stelt 35 miljoen foto’s uit haar collectie ter beschikking voor bloggers, gratis en voor niets, toch?

Getty Images biedt sinds vorige week een embed-functie aan. Hiermee kun je eenvoudig, legaal én gratis de beelden plaatsen op je website en blog via een Embedded Viewer tool. Dit aanbod geldt overigens alleen voor niet-commerciële blogs. Maar gelukkig is dit voor Getty een ruim begrip: ook blogs die gebruik maken van Google Ads mogen de foto’s gratis embedden.

Best een opmerkelijke move van Getty, wiens prime business zich juist richt op de inkomsten uit het licentiëren van foto’s. Zelf zegt Getty hierover dat ze met de mogelijkheid van het embedden diefstal van haar foto’s wil voorkomen.

Wat Getty er niet bij vertelt, maar wel blijkt uit de gebruiksvoorwaarden, is dat Getty Images én derden die namens Getty optreden gegevens mogen verzamelen over het gebruik van de embedded content. De foto’s worden namelijk in een frame geleverd, waardoor Getty precies kan bijhouden wat er met de foto’s gebeurt, hiermee verzamelt Getty waardevolle gegevens.

Daarnaast behoudt Getty het recht om op elk moment advertenties te plaatsen in de Embedded Viewer. Natuurlijk worden de opbrengsten hiervan niet gedeeld met de eigenaar van de website waar de foto is geplaatst.

Dus helaas, ook in dit geval geldt: voor niets gaat de zon op. Zou jij de foto’s onder deze voorwaarden gebruiken?

Lees ook: ‘Stock fotografie niet langer eye-rollingly awful

Leuk artikel? Deel het.