“Ik ben een beetje klaar met het posten van alleen outfits”

AfterDRK Sabrina Meijer

Rechtbuigen meets Sabrina Meijer a.k.a. AfterDRK op een zonnige vrijdagmiddag in Oud-Zuid. En eerlijk is eerlijk, met dit interview in het vooruitzicht hebben we ’s ochtends toch nét iets langer voor de kast gestaan. Deze modieuze en slimme dame weet wat ze wil, waar ze het over heeft en liet ons geïnspireerd achter. We spraken haar natuurlijk over AfterDRK, maar ook over juridische issues, samenwerkingen en haar passie voor fotografie. 

AfterDRK Sabrina Meijer

Waarom heb je AfterDRK in het leven geroepen? In eerste instantie ben ik AfterDRK begonnen omdat ik een grafische studie deed en ik daarin altijd een stukje mode miste. Ik heb toen zelf een website gebouwd en schreef daar over alles wat ik leuk vond. Zo is AfterDRK langzaam gegroeid tot wat het nu is.

Binnen no time werd AfterDRK steeds bekender, hoe heb je dat geflikt? Het heeft onder andere geholpen dat ik stage heb gelopen bij Grazia. Ik mocht meelopen tijdens Amsterdam Fashion Week, wat er eigenlijk op neer kwam dat ik een internethoekje in de gaten hield met allemaal laptops. Allerlei mensen uit de modewereld kwamen daar hun stukjes tikken en ik greep die gelegenheid aan om ze aan te spreken. Aan het eind van het gesprek liet ik ze niet weggaan zonder mijn visitekaartje! Ik vond het super leuk en wilde volgend seizoen weer bij Amsterdam Fashion Week zijn, dus daar heb ik toen werk van gemaakt. Daarnaast had je het Elle Girl-forum met een topic ‘What are you wearing today‘ of iets in die trant. Daar postte ik foto’s van wat ik aanhad, dat deed ik toen nog niet op mijn blog. Dat begon al heel snel te rollen en toen plaatste ik na enige tijd alleen nog maar details van mijn look op het forum met een link naar AfterDRK en een bericht dat ze daar mijn full-look konden bekijken.

Waar het Elle Girl-forum al niet goed voor is ; ) AfterDRK werd dus als snel je werk in plaats van een hobby? Ja! In juni 2010 was er een event in Florence voor een groot modewarenhuis. Daar ontmoette ik een man met een groot blogplatform. Dat platform had hij samen Elin Kling (een grote Zweedse modeblogster red.) opgezet. Er waren al allerlei Zweedse bloggers aan verbonden. Ze wilden heel graag internationaal gaan en na een gesprek was de samenwerking in augustus 2010 een feit. Zij gingen toen mijn banners verkopen en af en toe een opdracht of samenwerking met een merk.

Hoe ziet de gemiddelde AfterDRK werkdag eruit? Ik heb sinds kort een timemanagement schema voor mezelf gemaakt. Ik sta altijd tegelijk op met Lesley, mijn vriend. Gelukkig maar, want anders zou het nog wel eens mis kunnen gaan! Ik begin mijn dag altijd met mijn mailtjes, social media-check en een blogpost online te knallen. Daarna schrijf ik teksten en selecteer ik foto’s voor alle upcoming posts. – Ik probeer vooruit te werken, maar dat lukt niet altijd even goed – Vanaf 16.00 plan ik mijn meetings. Aan het einde van de middag vind ik het fijn niet zoveel meer na te hoeven denken. Als ik geen meetings heb doe ik de boekhouding en werk ik projecten uit. Ik sluit mijn dag af met een laatste social media/blog-check. De houvast van zo’n schema is fijn, maar het is nog best lastig om je er aan te houden hoor!

Weleens juridische issues gehad? Ik heb wel eens issues gehad ja. Het enige wat ik daarover kwijt wil is: zorg dat je een set goede contracten hebt die door een advocaat zijn opgesteld of iemand die er verstand van heeft. Daarnaast is het ook goed om contracten die jij moet tekenen te laten checken door iemand. 

Gebeurt het weleens dat anderen zonder toestemming jouw foto’s gebruiken? Ja! Er zijn heel veel andere bloggers die mijn foto’s gebruiken. Ik heb daar geen problemen mee zolang het niet dagelijks is of constant door dezelfde blogger. En moeten ze wel een link naar mijn blog plaatsen. Als ze dat niet doen stuur ik een mail met de vraag of ze een link alsnog willen plaatsen of de foto willen verwijderen. Ook verkoop ik mijn foto’s, maar alleen als ik een aanvraag krijg. Dat is vaak aan een commerciële partij of een tijdschrift. Ik stel dan een contractje op waarbij ik ze toestemming geef voor het eenmalig gebruik van mijn foto.

Dat valt best mee! Over het algemeen wel, maar ik heb ooit een nieuwsbrief in mijn mail gekregen waarbij mijn foto als header werd gebruikt. Toen heb ik een boze mail gestuurd dat zij vast als geen ander weten dat er een copyright en een portretrecht op de foto rust, dat mijn foto niet voor commerciële doeleinden gebruikt mag worden en dat ik er vanuit ging dat dit in de toekomst niet meer zou gebeuren.

Verder geen boze mails hoeven sturen? Jawel, ik heb ook wel eens gehad dat een webshop mijn foto gebruikte. Dat was echt heel naar, want op die foto droeg ik laarzen van Givenchy en zij verkochten de nepvariant daarvan. Toen heb ik een mail gestuurd dat de foto binnen twee uur offline moest zijn, omdat ik anders stappen zou gaan ondernemen. Dat klinkt heel dreigend, maar zoiets kan gewoon niet! Ik geef altijd eerst een waarschuwing, ik vind het te heftig om er gelijk een advocaat op te zetten. Gebeurt er daarna nog niets dan krijgen ze een boete. Gelukkig zijn mijn mailtjes tot nu toe altijd overtuigend genoeg geweest.

Doe je iets om jouw merk te beschermen? Ik heb mijn merk en logo beiden laten registreren. Ik vond het wel heel moeilijk om te kiezen in welke landen ik dat moest doen. Met mijn blog ben ik natuurlijk internationaal, maar ik kan onmogelijk in één keer in alle landen mijn merk registreren, want er hangt nogal een prijskaartje aan. Ik vond wel dat ik het moest doen. Ik ging toen net een grote samenwerking aan met Maison de Bonneterie en met Nelly een kledingcollectie maken. Ik vond het toen een goed moment, want straks pakt iemand het zo af!

We schreven laatst over de Reclamecode Social Media, doe je daar iets mee? Op social media vermeld ik altijd dat het om sponsored content gaat als de klant er om vraagt. Daarnaast vermeld ik het altijd als een blogpost in samenwerking met een merk tot stand is gekomen in de blog zelf. Ik vind dat je daar heel eerlijk en open over moet zijn naar je lezers. Zeker in deze tijd. Ik weet dat het in Amerika zelfs verplicht is en in Zweden mag je geen gratis producten van een merk aannemen. Ik ben het daar wel deels mee eens. Als je kleding krijgt en draagt is het gewoon gratis reclame maken. Er zijn ook merken die voor een samenwerking betalen, dat is vaak breder dan een broek ontvangen en aantrekken voor je blog in ruil voor geld. Dat laatste vind ik niet netjes tegenover je lezers.

Dus jij neemt geen producten aan van merken? Ik probeer altijd een samenwerking te bedenken als een merk mij benadert en ik vind dat het merk bij mij past. Ik vind dat veel leuker dan een broek uit te zoeken om te dragen op mijn blog. Vaak willen merken zo’n samenwerking niet aangaan, omdat er genoeg andere bloggers zijn die wel die broek aannemen. Ik heb dat eerlijk gezegd wel vervloekt, omdat ik vind dat ze hun eigen ruiten intikken en die van mij. Als een merk echt met mij samen wil werken, weten ze me gelukkig wel te vinden!

afterdrk Sabina meijer

We hebben het gevoel dat je met AfterDRK een andere richting in wil slaan, wat heb je voor ons in petto? Ik ben van oktober tot januari in LA geweest en heb daar heel veel nagedacht over waar ik met AfterDRK heen wil. Ik ben een beetje klaar met het posten van alleen outfits. Het voelde steeds meer geforceerd en zelfs een beetje dom soms. Steeds weer er op uit om een serie foto’s te schieten van mij in een nieuwe broek, top of jas. Als ik tegen mensen vertel wat ik doe dan voel ik me er soms naar bij, het lijkt zo oppervlakkig. In LA heb ik heel erg mijn focus gevonden. Ik ben me nu heel erg op fotografie aan het concentreren en dat gaat super goed. Daarom heb ik ook een nieuw teamlid aangenomen, Sanne. Zij neemt een stukje tekst van mij weg en het is heel fijn om met iemand te kunnen sparren en een frisse wind door AfterDRK te laten waaien.

Fotografie, cool! Met de focus op mode? Ik heb altijd geroepen: ‘Ik weet niet of ik ergens in Afrika een model in couture op een giraffe wil fotograferen’. Ik hou juist heel erg van mode op een docu-achtige manier. Dus wel mode, maar op een soort ‘echtig‘ meisje. Dat mensen zeggen ‘Oh wat een tof jasje en wat een toffe chick’, dat wil ik ook aan! in plaats van ‘Wat een prachtige jurk, maar wat moet je ermee?’. Ik heb net een editorial voor Elle geschoten, dat was super leuk. Het is heel tof geworden! Daarnaast ben ik qua fotografie ook bezig met iets voor NSMBL en een campagne voor Ace&Tate.

Hoe zie je AfterDRK met al deze ontwikkelingen over vijf jaar? Ik wil heel graag een team om me heen vormen van allemaal coole en creatieve mensen die AfterDRK naar een hoger level kunnen tillen. Die van AfterDRK meer een platform kunnen maken in plaats van een blog die puur en alleen over mij gaat. Wel met hetzelfde sausje en dezelfde stijl, maar dan vanuit verschillende mensen.

Wat is AfterDRK-stijl? Simplicity with an edge. Daarnaast wil ik dat wat er op AfterDRK te zien is een mix blijft tussen betaalbaar en wat duurdere producten. Ik denk dat het voor de lezer juist leuk is om altijd iets desirables te hebben.

Over dure producten gesproken. Wat is het duurste item in jouw kast? Dat waren mijn laarzen van Givenchy, maar die heb ik verkocht. Nu zijn het mijn Balenciaga boots, maar dat komt vooral omdat ik te laat besloten heb dat ik ze wilde en veel invoerrechten heb moeten betalen.

Wat is tot nu toe het tofste wat je hebt mogen doen? Het eerste moment dat ik een opdracht had waarvan ik dacht ‘kan iemand me even knijpen’ was voor Balenciaga Parfums. Ik vond dat zo vet! Maar de tofste opdracht tot nu toe is de armband die ik heb mogen maken voor Maison de Bonneterie. Dat voelde echt heel ‘mij’. Ik heb die armband getekend en ontworpen. Er is toen iemand naar Bali geweest om de armband te laten maken. Ik vond het heel tof dat het een all round campagne was. Ik mocht de armband zelf ontwerpen, de styling voor de etalages doen, het lanceringsfeestje organiseren. Het was gewoon helemaal rond, het was heel mooi om te zien hoe alles in elkaar viel. De enige eis die werd gesteld was dat het een ‘one size fits all’-product zou zijn.

Wat is jouw ultieme tip voor fellow bloggers? Vind je niche! Het is zo’n oversaturated wereldje, zeker als je nu nog begint. Als je nu een modeblog begint dan heb je wel wat werk aan de winkel!

Heb je eigenlijk een voorbeeld? Ik volgde Elin Kling vroeger op de voet omdat ik haar stijl zo fantastisch vind. Bovendien vind ik het heel tof dat ze als een van de eerste zo’n blogplatform heeft opgezet. Daarnaast heeft ze een tijdschrift, een kledinglijn en heeft ze leuke samenwerkingen gedaan met o.a. Guess. Ze heeft binnen korte tijd echt een imperium weten op te bouwen en is nu een ‘it-girl‘ in New York. Niet dat ik enige aspiration heb een it-girl te worden, maar ik bewonder het hoe zij in korte tijd haar merk zo sterk heeft kunnen opbouwen. Ik vind wel dat haar blog iets minder is geworden nu ze een team heeft die haar teksten schrijft.

Nog wat rechtgebogen de laatste tijd? Ik heb momenteel een juridisch ding lopen en daar hoop ik iets recht te buigen. Om het weer recht te buigen kan ik er helaas nu niets over zeggen.

Zin in nog meer inspiratie? Check afterDRK.com!

Noot: wat fotografie betreft kunnen we nog heul veel leren van Sabrina!! We gaan ons leven beteren zodat de volgende interviews worden voorzien van many more nice pics!

Leuk artikel? Deel het.