Kattengejank bedreiging voor artiesten?

kat

Kattenliefhebbers opgelet! Plaats jij ook graag filmpjes van jouw schattige wollige katje online? YouTube kan daar zo maar eens een stokje voor steken. Het stemgeluid van jouw poezebeest kan namelijk inbreuk maken op de auteursrechten van een ander…Say what?

kat

YouTube maakt gebruik van een systeem dat automatisch op zoek gaat naar mogelijke auteursrechtinbreuken. Tijdens een zoektocht kwam YouTube tot de conclusie dat de kans groot is dat het geluid van Phantom (ja, een kat) inbreuk maakt op de auteursrechten van het nummer ‘Focus’, waar muziekmaatschappij EMI/PRS de rechten van heeft.

Gevolg:  de eigenaar van Phantom kan niet langer geld verdienen door middel van de advertenties op YouTube. YouTube schakelt de verdienmodus namelijk uit zodra iemand wordt aangemerkt als een inbreukmaker op het auteursrecht van een ander. Daar was zijn baasje het natuurlijk niet mee eens. EMI was godzijdank niet zo kinderachtig om hier een zaak van te maken en vond het prima dat het filmpje van Phantom op YouTube bleef staan (stel je eens voor…!?). Baasje blij, Phantom blij. De verdienmodus ging weer aan en de stembanden van Phantom konden weer gesmeerd worden met vette verse haring en makreel.

Klein dingetje nog.. Je hoeft trouwens geen poging te wagen om auteursrechten op het stemgeluid van je kat te claimen. Het auteursrecht beschermt alleen een menselijke schepping die origineel genoeg is. En mocht je nieuwsgierig zijn naar Phantom… Hij schijnt een heel rustgevend geluid te produceren: video.

Bronvermelding

Afbeelding: http://i0.wp.com/listverse.com/wp-content/uploads/2010/04/screen-shot-2010-04-26-at-3-58-23-pm.png 
Leuk artikel? Deel het.