Lief dagboek, blijf alsjeblieft wat langer beschermd

anne frank dagboek

Anne Frank. Wie kent haar niet? Niet alleen zij, maar ook haar dagboek, ‘Kitty’, is wereldwijd bekend ( voor wie het niet gelezen heeft: shame on you! ; -) ) De auteursrechten op het boek, in handen van het Anne Frank Fonds,  brengen al jaren ontzettend veel geld in het laadje. Het zag er naar uit dat de auteursrechten in januari 2016 verliepen, maar het Anne Frank Fonds stelt dat daar niets van waar is. How come?anne frank dagboekNormaal gesproken vervalt het auteursrecht 70 jaar na de dood van de auteur. Anne Frank overleed in 1945. Klein rekensommetje later en tada: 2016 is het jaar waarop de auteursrechten op het dagboek vervallen.

Het Anne Frank Fonds steek hier een juridisch stokje voor. De vader van Anne, Otto Frank, is  ‘bewerker’ en co-auteur en hij overleed in 1980. En 1980 + 70 is geen 2016. Bovendien zijn de eerste onbewerkte en oorspronkelijke versies van het dagboek in 1986 pas voor het eerst gepubliceerd. Voor auteursrechtelijke creaties uit die tijd geldt, op basis van de wetgeving toen,  dat het werk auteursrechtelijk is beschermd vanaf het jaar van de eerste publicatie tot vijftig jaar daarna.

Zonder bescherming had het Anne’s dagboek vanaf 2016 door iedere uitgever mogen worden gepubliceerd en verkocht. Helaas gaat die vlieger nu niet op en laat het Anne Frank Fonds hier graag geen misverstand over bestaan. Geduld is een schone zaak..

Bronvermelding

Afbeelding: http://internationaljustice.rnw.nl/data/files/images/lead/120609%20anne%20frank%20ANP-9987896.jpg
Leuk artikel? Deel het.