Neust Dropbox door de bestanden van haar gebruikers?

dropbox

Dropbox is beschermheer van het auteursrecht zo bleek afgelopen week. Hierover ontstond ophef nadat een gebruiker een bestand niet langer kon delen. Heeft Dropbox in de persoonlijke bestanden van haar gebruikers zitten neuzen?dropboxDropbox is een bekende clouddienst. Gebruikers kunnen hier online bestanden opslaan om deze te synchroniseren met verschillende computers en mobiele apparaten en zo kunnen de bestanden worden gedeeld met vrienden.

De fuss rondom Dropbox ontstond door een tweet van een gebruiker van de clouddienst. Hij kon een Dropbox bestand niet delen vanwege een takedown-verzoek door Dropbox. De tweet werd opgepikt en binnen een mum van tijd duizenden keren ge-retweet. En tja, toen had Dropbox wat uit te leggen…

Dropbox DMCA Take Down Darrell Whitelaw

Dropbox verklaarde dat ze soms DMCA-verzoeken (een Amerikaanse wet die de auteursrechtwetgeving uitbreidt voor moderne technologieën) krijgt om links op basis van copyright-bezwaren te verwijderen, dit doet Dropbox dan ook. Hierbij maakt Dropbox gebruik van een geautomatiseerd systeem en kijkt dus niet in je persoonlijke folder. Alleen de bestanden die op een zwarte lijst staan en worden gedeeld kunnen geblokkeerd worden.

Door hashes te vergelijken achterhaalt Dropbox het inbreuk makende bestand. Pardon hashing? Een hashing-algoritme kan je vertellen welk document exact hetzelfde is als een ander document. Maar het kan je niet vertellen hoe het originele bestand eruit ziet. Huh? je kan het zeg maar vergelijken met een vingerafdruk. Elke vingerafdruk is uniek, maar je kan het alleen gebruiken om iemand mee te identificeren als je zijn vingerafdruk al hebt om het mee te vergelijken.

Je kan dus met een gerust hart bestanden opslaan in de Dropbox zonder bang te zijn dat de dienst over je schouder zit mee te gluren. Alleen bij het delen van inbreuk makend materiaal zal Dropbox je op de vingers tikken. En dat is overigens best terecht, toch?

Leuk artikel? Deel het.