Not so royal. HEMA hijst prinsesjes in oranje onesies!

portretrecht prinsessen onesie HEMA

Met Koningsdag net achter de rug en het WK in het vooruitzicht zijn het gouden – pardon: oranje tijden voor inhaak campagnes! Rechtbuigen zal deze campagnes op de voet volgen en de mafste, bizarste of gewoon leukste met je delen. Deze reeks gaat meteen goed van start met niemand minder dan de HEMA.

portretrecht prinsessen onesie HEMA

Ook de oude vertrouwde HEMA maakt zich schuldig aan ongegeneerd inhaken. Voor de verkoop van onesie’s (jeweetwel die teletubie-achtige-pyjamapakken) zet de HEMA the A-Team in. Nee, niet mr. T (alhoewel wij denken dat zo’n oranje onesie ‘m beeldig zou staan) maar de drie koninklijke A’s: Amalia, Ariane en Alexia. Op een reclameposter houden drie kinderen in een oranje HEMA onesie maskers voor hun hoofd met daarop de gezichten van de prinsesjes. Mag dit zomaar?

Het koningshuis heeft geen toestemming gegeven voor het gebruiken van de foto’s van de prinsesjes. Ze kunnen zich in zo’n geval tegen het gebruik van de foto’s verzetten als zij hiervoor een redelijk belang hebben (artikel 21 Aw). Het recht op privacy is zo’n redelijk belang. Wat in dit geval op neerkomt dat de koninklijke familie misschien wel helemaal niet geassocieerd wil worden met de HEMA. Als royal (of eigenlijk überhaupt) wil je natuurlijk niet dood gevonden worden in een oranje onesie. Maar het is obvious dat de koninklijke familie nooit zou meewerken aan commerciële reclames. Daarom is het voor ons het publiek wel duidelijk dat Maxima en Willem-Lex de HEMA geen toestemming hebben gegeven voor het gebruik van de foto’s van hun spruiten. So far so good dus voor de HEMA.

Daarnaast kan het feit dat HEMA de portretten van de prinsesjes voor commerciële doeleinden gebruikt een redelijk belang opleveren. Het koningshuis heeft in tegenstelling tot andere celebrity’s geen verzilverbare populariteit (we schreven al eerder over celebrity’s die dit wel hebben). Een Amsterdamse rechter heeft in een uitspraak over het gebruik van de stem van (toen nog) Koningin Beatrix geoordeeld dat het uitgangspunt is dat niemand het hoeft te dulden dat zijn persoonlijke karakteristieken tegen zijn wil in worden gebruikt voor commerciële activiteiten van een ander. Maxima en Willem-Lex zullen ongetwijfeld niet blij zijn dat hun meisjes worden gebruikt voor het verkopen van HEMA onesies. Het lijkt ons dat zij zich hier tegen kunnen verzetten.

Gelukkig greep de RVD in en hoefde de koninklijke familie zelf geen juridische stappen te nemen. Na een telefoontje van de RVD haalde HEMA de advertentie meteen offline.

Vind jij het terecht dat het portret van de prinsesjes niet door de HEMA gebruikt mocht worden? Of is het part of the job en moeten ze zich niet zo aanstellen?

Leuk artikel? Deel het.