Parodie maakt nieuwe slachtoffers

suskeenwiske

Het werk van een ander gebruiken voor je eigen grappen?! Van de Europese rechter mag het!suskeenwiskeHet begon allemaal met een kalender van het Vlaams Belang met op de voorkant een eigen versie van een stripalbumomslag van Suske & Wiske. Je voelt ‘m al aankomen: deze versie was verre van subtiel of smaakvol. In plaats van een met geld strooiende Lambiek pronkte er op de kalender een met geld strooiende burgemeester van Gent. De mensen die de muntstukken oprapen werden vervangen voor gesluierde figuren. Suske en Wiske mochten blijven (lucky them).
wildeweldoener

De erfgenamen van Suske & Wiske-tekenaar Willy Vandersteen konden hier de humor niet van inzien en maakten bezwaar bij de Belgische rechter. Het Vlaams Belang vond dat ze niets verkeerd had gedaan, de kalender was volgens hen een parodie. De Belgische rechter schakelde uiteindelijk de Europese rechter in die hierover vorige week uitspraak deed.

Schaamteloos kopiëren is normaal gesproken een no-go in het auteursrecht, maar er is een uitzondering. Onder de noemer parodie mag het wel! Het moet dan wel gaan om een spottende nabootsing van een werk (check: artikel 5 lid 3 onder k Auteursrecht-richtlijn).

De uitspraak is goed nieuws voor alle grappenmakers:  de parodie-exceptie wordt door de Europese rechter verruimt. Eerst werd gedacht dat bij een parodie alleen het werk zelf, of de maker ervan, belachelijk mocht worden gemaakt (denk: een coke snuivend Nijntje). Volgens de Europese rechter is dit niet zo. Bij het grappen en grollen mag ook het werk van iemand worden gebruik die helemaal niet ‘part of the joke’ is.nijntjecokeDiscrimineren over de rug van die arme Suske & Wiske is dus geoorloofd? Zover gaat de Europese rechter ook weer niet. Een parodie kan te ver gaan als de ‘funny’  nabootsing een discriminerende boodschap weergeeft en het werk met die boodschap wordt geassocieerd. Of dat hier het geval is laat de Europese rechter overigens  over aan het oordeel van de Belgische rechter. Suske & Wiske moeten dus nog even wachten voordat ze horen of hun acte de presente op de kalender van het Vlaams Belang wel door de beugel kan.

Leuk artikel? Deel het.