Popcorn Time te mooi om waar te zijn?

popcorn time

Hot and happening is de streamingdienst Popcorn Time. Voor de unlucky few die nog geen Popcorn tijd hebben gespendeerd (de site is in elk land ter wereld geïnstalleerd(!)): bij Popcorn Time kan je super makkelijk films zoeken, in hoge kwaliteit streamen en dat alles helemaal gratis!

popcorn time

Onder filmliefhebbers ontstond er afgelopen week paniek toen de initiatiefnemers van het  Popcorn Time project  lieten weten ermee te stoppen. Gelukkig konden de filmfreaks na 2 dagen hun hart ophalen toen bekend werd dat, zoals zo vaak met torrentdiensten, het stokje door een ander partij werd overgenomen.

Rechtbuigen moest Popcorn Time voor het schrijven van deze blog natuurlijk even testen en gezegd moet worden: wow! Alle (nieuwe) films kunnen in HD kwaliteit worden bekeken, het menu is overzichtelijk en het werkt allemaal soepel. Wel voelden we ons erg bad ass; op deze manier gratis aan je films komen is wel heel erg fout en illegaal toch?

Popcorn Time maakt voor haar dienst gebruik van het torrent-protocol, waarbij de gebruiker de film zowel download als uploadt terwijl de film wordt afgespeeld. In Nederland kennen we de thuiskopie-exceptie, die het toestaat om een kopie te maken en deze voor jezelf te gebruiken. Dit geldt op dit moment ook voor het downloaden van (illegale) films op internet.

Maar bij torrent software wordt bij het kijken automatisch stukjes van de film geüpload via het p2p-netwerk naar andere gebruikers. En dit is in Nederland zonder toestemming van de maker wél illegaal. En ja, we kunnen er toch wel vanuit gaan dat Steve McQueen geen toestemming heeft gegeven voor het gratis bekijken van zijn nieuwste met een Oscar bekroonde pareltje…

Hoe lang de thuiskopie-exceptie nog geldt voor het downloaden van illegale films hangt overigens af van het oordeel van het Europese Hof van Justitie. Zij  gaat zich buigen over de vraag of het downloaden uit illegale bron is toegestaan. De Advocaat-Generaal heeft hier al onderzoek naar gedaan en heeft het Europese Hof van Justitie geadviseerd te oordelen dat een kopie uit illegale bron verboden moet worden en niet onder de uitzondering van de thuiskopie moet vallen. Als het Europese Hof van Justitie dit advies volgt dan zal het downloaden van films uit illegale bron binnenkort niet meer mogen.

Conclusie: als iets te mooi lijkt om waar te zijn dat is dat het meestal (juridisch gezien) ook. Maar wat het Popcorn Time project aantoont is dat mensen dat eigenlijk niet zoveel kan schelen. Of  zoals de Popcorn Timers het zelf stellen: “We’ve shown that people will risk fines, lawsuits and whatever consequences that may come just to be able to watch a recent movie in slippers. Just to get the kind of experience they deserve.”

Leuk artikel? Deel het.