Redden de ‘blurred lines’ Robin Thicke?

Blurred Lines

Zorgden drank en drugs voor inspiratieloosheid bij Robin Thicke? Of liet hij zich juist inspireren? Wat de reden ook mag zijn, Marvins Gaye’ erven vinden de beat in het ons allen bekende Blurred Lines van Robin Thicke & Pharrell een kopie van Gaye’s hit ‘Got to give it up’. Reden voor paniek (en nog meer drank)? Blurred LinesHet is niet de bedoeling dat je zomaar lukraak werk van een ander jat. Dit zou namelijk behoorlijk unfair zijn ten opzichte van de bedenker. Het auteursrecht wil dit voorkomen en beschermt bedenkers tegen het schaamteloos kopiëren van hun werk, mits het werk origineel en eigen is en hun persoonlijk stempel draagt.

In de muziekindustrie laten artiesten zich graag inspireren. Daar is op zich niets mis mee, maar let op: er moet wel voldoende afstand worden gehouden van het origineel. Allereerst wordt gekeken of het werk überhaupt wel auteursrechtelijk beschermd is of dat het slechts gaat om een simpele beat waar originaliteit ver te zoeken is. Pas daarna komt de rechter toe aan de vraag of het nieuwe werk niet te veel lijkt op het origineel.

Thicke probeert zijn hachje te redden door te zeggen dat hij dronken en stoned was en zich daarom weinig kan herinneren van de samenwerking en het maken van ‘Blurred Lines’. Tja, niet echt een kansrijk argument en bovendien niet classy om zo de schuld in Pharrels’ schoenen te schuiven.

Waarschijnlijk is Thicke’s samenwerking met Pharrell vastgelegd in een contract. De taakverdeling tussen de mannen is cruciaal om te bepalen wie het boetekleed moet aantrekken. In het auteursrecht is het namelijk zo dat wanneer een werk (in dit geval Blurred Lines)  onderscheiden kan worden in meerdere delen, er op each individual part auteursrecht rust. De tekst en beat in Blurred Lines zijn dus beiden apart beschermd als er sprake is van verschillende makers. Nu het de erven van Gaye alleen gaat om de beat van Blurred Lines, gaat de songwriter vrijuit als deze  niet betrokken was bij het maken van de beat.

Voor Thicke is het te hopen dat hij inderdaad te diep in het glaasje heeft gekeken tijdens the making of Blurred Lines en beatmaster Pharell zich iets teveel heeft laten meeslepen door Gaye…

Noot: Deze fantastische blog is geschreven door Yasemin Karadavut, waarvan jullie nog veel meer gaan lezen op Rechtbuigen.

Leuk artikel? Deel het.