Samen ten strijde tegen Facebook

facebook

Oostenrijkse privacy activist Max Schrems is een rechtszaak gestart tegen Facebook. Hij eist schadevergoeding voor het misbruik van persoonlijke data. Sinds 2011 diende Schrems klacht na klacht in vanwege verschillende vormen van privacyschending. Omdat zijn klachten onbeantwoord bleven, speelt hij het nu via de rechtzaal. En jij kunt hier een rol in spelen.facebookIn 2011 vroeg rechtenstudent Schrems zijn persoonlijk bestand op bij Facebook en kwam hij erachter dat tussen de 1200 pagina’s die hij kreeg ook gegevens stonden die hij gewist had. Ongevraagd en onverwacht bewaart Facebook dus gewiste gegevens.

Het regende klachten van Schrems, maar vanuit Facebook bleef het stil. Ook de klacht die Scherms indiende bij de privacytoezichthouder van Ierland – waar het Europese hoofdkantoor van Facebook zich bevind – bleef onbeantwoord. Inmiddels ligt een klacht bij het Europese Hof van Justitie, maar het duurt Schrems allemaal veel te lang. Met behulp van een geldschieter is de afwachtende houding nu verleden tijd. “Een Amerikaans bedrijf moet zich in Europa aan de Europese privacyregels houden”, vindt Schrems. Daarom sleept hij Facebook nu officieel voor de rechter in Wenen.

Schrems klaagt Facebook aan voor een hele waslijst overtredingen van de Europese wet zoals het volgen van het internetgedrag van haar gebruikers op basis van de ‘like’-knop (wie gebruikt ‘m niet?), het steunen van de Amerikaanse geheime dienst NSA, het zonder toestemming doorgeven van informatie aan derden, het feit dat er geen keuze wordt geboden over wat er met de data van een gebruiker gebeurt en de onwettige introductie van graph search (functie die het zoeken naar informatie over fellow facebookers vergemakkelijkt).

En jij kan mee-procederen! Schrems is namelijk een gezamenlijke rechtszaak gestart, waarbij iedereen zich kan aansluiten. Behalve als je uit de VS of Canada komt, dan heb je pech. Aanmelden kan via de website www.fbclaim.com, waarop je je– hoe ironisch – via Facebook moet inloggen. Kennelijk maakt dat saillante detail niet uit, want de privacyactivist heeft al ruim 10.000 medestanders (waaronder 1000 Nederlanders!) . Je steun kan je ook nog een zakcentje opleveren, al is de financiële eis bewust laag gehouden omdat de privacyvoorvechter voornamelijk fundamentele rechten af wil dwingen. Schrems eist 500 euro schadevergoeding per eiser. Zou jij mee doen?

Leuk artikel? Deel het.