Over smaak valt niet te twisten!

Dat we bij Rechtbuigen van goed en lekker eten houden steken we niet onder stoelen of banken. Zo schreven wij eerder over foodstagramming en superfoods. Maar of wij een juridische procedure vanwege een ‘namaakvariant’ van een smeerdip nou zo verstandig vinden…
Wie in de Albert Heijn zijn boodschappen doet wordt al gauw doodgegooid met duizenden soorten roomkazen. Welke wordt het? Die ene in de bonus..? Het lijkt allemaal hetzelfde, but wait! Er zijn namelijk heule bijzondere roomkazen te koop. Althans, dat vinden de makers van Heks’nkaas. De makers van deze o zo speciale roomkaas vinden hun smeersel met verse kruiden zo’n creatief product dat ze een inbreukactie zijn begonnen tegen De Witte Wieven kaas van Smilde Foods. Smilde Foods zou inbreuk maken op het auteursrecht van Heks’nkaas omdat de smaak en geur van beide producten teveel op elkaar zouden lijken. Slimme zet van deze fijnproevers?
Het auteursrecht beschermt niet de inhoud van een werk maar alleen de vorm waarin het is weergegeven, bijvoorbeeld een verhaal. Een recept zal dan ook niet snel beschermd zijn onder het auteursrecht. Voor bescherming zijn creatieve keuzes en een persoonlijk stempel van de maker nodig. Het recept moet zó bijzonder en origineel zijn geuit (bijvoorbeeld in een leuk verhaaltje) en daarbij ook nog eens een persoonlijke twist hebben. Een opsomming van alleen de ingrediënten wordt niet beschermd. En dan hebben we het alleen nog maar over het op schrift schrijven van een recept.
Door een recept uit te voeren in de praktijk kan geen inbreuk worden gemaakt op het auteursrecht. Zoals we in foodstagrammering eerder blogde kan dat alleen wanneer de ‘styling’ van een gerecht als kunstwerken worden gepresenteerd. Met wat roomkaas in een bakje lijkt dat hier niet aan de orde. Alleen met verwijzing naar een eerdere uitspraak van onze hoogste rechter in 2006 waarin deze oordeelde dat onder bijzondere omstandigheden een geur (van een parfum) auteursrechtelijk beschermd kan zijn komen ze er volgens ons nog niet. Door een ‘smaak’ te claimen zou Heks’nkaas een monopolie krijgen op roomkazen met kruiden. En het creëren van een alleenrecht op roomkaas is nou niet echt de bedoeling van het auteursrecht.
Paniek in de tent? Nope! Wij denken dat ze bij Heks’nkaas gewoon te weinig kaas hebben gegeten van de regels van het auteursrecht en dat de uitspraak zwaar op de maag zal komen te liggen ; )
Dit was de tweede blog van Yasemin , haar eerste lees je hier.