Sneaker Wars: Episode II – Adidas Strikes Back

stan smith vs Isabel Marrant

Gisteren was het Nike die in de spotlight stond. Maar een Coca & Cola kan uiteraard niet zonder Pepsi, een Tom niet zonder Jerry, een Federer niet zonder Nadal (ok, slecht voorbeeld want beiden gesponsord door Nike) en een Luke natuurlijk niet zonder Vader .. enfin, de analogie is duidelijk lijkt me, vandaag is Adidas aan de beurt. Ook zij is binnenkort mogelijk weer in de rechtbank te vinden, maar dan aan de eisende kant. Target: Isabel Marant. Ironisch, want waar laatstgenoemde een van de meest gekopieerde schoenenmerken in de wereld is, lijkt zij zich nu mogelijk zelf schuldig te maken aan dit gedrag.

De ‘Barant low-tops’ van Isabel vertonen namelijk wel erg veel gelijkenis met de ‘Stan Smith’s’ van Adidas, waarvan de meest opvallende overeenkomst de rode hiel is.

stan smith vs isabell marrant 3

In 2008 heeft Adidas al eens opgetreden tegen Payless Shoes die inbreuk maakte op haar ‘Superstar Trade Dress’. In deze zaak werd (naast uiteraard de drie parallelle strepen) het gekleurde deel op de hiel als een van de meest onderscheidende kenmerken (en daarmee voor bescherming in aanmerking komende elementen) gezien van de toen gekopieerde sneaker . Payless moest diep in de buidel tasten, haar gebrek aan originaliteit heeft haar ruim 300 miljoen dollar gekost. What’s (not) in a name?

Met deze overwinning nog in het achterhoofd zal Adidas misschien ook in dit geval de stoute schoenen wel weer aan willen trekken en stappen gaan ondernemen tegen Isabel Marant. Of een dergelijke overwinning ook hier in het verschiet ligt is nog maar de vraag. Is er namelijk verwarring van het publiek te vrezen? Niet ieders bankrekening is toereikend genoeg om er een paar Isabel Marant sneakers ‘voor erbij’ te kopen. Is de kans daardoor niet groot dat potentiële kopers zich minder snel zullen vergissen? Dit argument werd eerder van tafel geveegd in een zaak waarin het ook om een rood element in de schoen ging (de rode zool van de – nog net iets luxueuzere – Christian Louboutin schoenen). Verwarring kan namelijk ook ontstaan als je denkt iemand op straat te zien lopen met een rode hiel van Isabel Marant, terwijl dit in werkelijkheid de rode hiel van Adidas blijkt te zijn (in moeilijke termen: post-sale confusion).

stan smith vs isabel marrant 2

Een bijkomend voordeel voor Adidas is dat zij vaak samenwerkt met bekende ontwerpers (zoals, om de cirkel weer rond te maken; Kanye West), er is in die zin dus ook sneller verwarring te verwachten, omdat jij en ik zouden kunnen denken dat het hier gaat om een ‘Adidas X Isabel Marant’ sneaker. Mocht het niet tot een conflict komen dan is dit – vanuit de gedachte make love not war – misschien een idee. Voor nu luidt het advies dat wanneer je merkenrechtelijk veilig wilt zitten en tegelijkertijd een beetje lief wilt zijn voor je portemonnee, je het beste voor de Adidas variant kan kiezen. Of dit ook getuigt van een goede smaak? Daar valt gelukkig níet over te twisten.

Sneakers Wars: Episode II – Adidas Strikes Back is een blog van Andreas Oomen

Leuk artikel? Deel het.