Symposium

appropriation art

Beperkt het auteursrecht de creatieve vrijheid? Deze en andere vragen zullen tijdens het symposium aan bod komen. Aanleiding is de zaak Tuymans, waar een foto van het bezwete voorhoofd van politicus Jean Marie Dedecker door Luc Tuymans vrijwel één op één gebruikt in zijn schilderij.

Symposium Versteeg Wigman Sprey advocaten

Luc Tuymans had hiervoor aan fotograaf Katrijn van Giel geen toestemming gevraagd. Hierover – en misschien over het feit dat de Amerikaanse miljonair Eric Lefkofsky diep in de buidel tastte voor de aanschaf van het schilderij – was zij not amused en daarom stapte ze naar de Belgische rechter.

In het Antwerpse gedaagdenbankje betoogde Tuyman’s advocaat dat hier sprake was van een parodie. In het auteursrecht is schaamteloos kopiëren normaal gesproken een no-go, maar onder de noemer parodie mag het wel. Het moet dan wel gaan om een spottende nabootsing. En tja, het spottende element kon de Antwerpse rechter hier niet ontdekken. De rechter vond het schilderij een kopie van de foto en daarmee maakte Luc Tuymans een inbreuk op de auteursrechten van Katrijn van Giel. Het feit dat van de foto een schilderij was gemaakt, het formaat iets afweek en voor een ander kleurenpalet was gekozen deed hier volgens de rechter niets aan af.

wc appropriation art

Maar hoe zit het nu met stromingen als appropriation art, waar het kunstzinnig gehalte ‘m nu juist zit in het namaken? Zoals de gouden kopie van de wc-pot  van Marcel Duchamp door Sherrie Levine, of het stel met de honderden puppy’s van Jeff Koons? Het Nederlandse en Belgische recht geeft dit soort kunstenaars kennelijk geen ruimte. Terecht of een inperking op de creatieve vrijheid?

jeffkoons-puppies appropriation art

Denk hierover mee en kom op 21 mei naar het Symposium van Versteeg Wigman Sprey advocaten in Sociëteit de Kring! Waar auteursrechtexpert prof. mr. Willem Grosheide en kunstexpert dr. Franz Kaiser hun visie geven op deze vragen, waarna de discussie kan losbarsten. Klik hier voor alle details.

Leuk artikel? Deel het.