Tarantino woedend door link naar filmscript

blog 4 Quentin Tarantino foto

Quentin Tarantino is woedend na het lekken van het script van zijn nieuwste filmproject The Hatefull Eight. Tarantino klaagt de internetnieuwsdienst Gawker Media aan voor het illegaal verspreiden van het script via defamer.gawker.com.

blog 4 Quentin Tarantino foto

Op de site wordt bezoekers een link naar het script aangeboden. Hoewel Tarantino het zelf ook niet al te nauw neemt wat betreft het auteursrecht van anderen,  vindt hij dat Gawker Media met de link het schenden van zijn auteursrecht faciliteert.

Gawker Media is het hier niet mee eens. Zij denkt niets verkeerds gedaan te hebben. Het plaatsen van de link naar de illegale kopie van het script is volgens hen een ‘rechtmatig nieuwsverhaal’.

Bij de Nederlandse rechter heeft zich een paar maanden geleden eenzelfde soort zaak voorgedaan. Hier was GeenStijl de boeman. Via een link kwamen bezoekers van GeenStijl op de website van Filefactory terecht waar pikante kiekjes van Britt Dekker bekeken konden worden. Deze foto’s zouden echter pas een maand later in de Playboy verschijnen, Sanoma was dan ook woedend.

Sanoma vond dat GeenStijl inbreuk maakte op haar auteursrecht. Zij vond dat GeenStijl de foto’s via de link openbaar gemaakt had. In het auteursrecht is het namelijk zo dat alleen de auteursrechthebbende, in dit geval Sanoma, de foto’s mag openbaren.  Het hof vond dat GeenStijl met de link de naakt foto’s niet openbaarmaakte. Wat tot gevolg had dat GeenStijl geen inbreuk op het auteursrecht van Sananoma maakte.

Hiermee was de kous nog niet af. Het hof vond dat GeenStijl onrechtmatig handelde omdat ze best wist dat de foto’s op Filefactroy illegaal geplaatst waren. GeenStijl gooide net als Gawker Media het nieuws argument in de strijd. GeenStijl vond dat ze als persmedium een reden had om de link te plaatsen. Het hof vond van niet, de nieuwswaarde van de naaktfoto’s vervulde geen publiekelijk belang. De foto’s bevredigden alleen de nieuwsgierigheid van het geenstijlpubliek.

Hetzelfde lijkt mij hier te gelden voor Gawker. Het openbaar maken van het script van Tarantino vervult  geen nieuwswaarden van publiekelijk belang (al denk ik dat die hard Quentin Tarantino fans het hier absoluut niet mee eens zijn).

Tarantino’s reactie is in lijn met het de titel van het project en vrij hatefull te noemen. Hij heeft de filmplannen gestaakt. Hopelijk doet hij de hele naam eer aan en is het maar voor eight dagen…

Leuk artikel? Deel het.