Wat de ouders van het Roelvink meisje en Barbra Streisand van elkaar kunnen leren

spotlight

Voor vragen waar je moeder geen antwoord op heeft is Google je beste vriend. Tegelijkertijd is het je roddelvriendin die stoute verhalen in de wereld brengt die je eigenlijk niet mag weten. Google werd daarom in 2014 op de vingers getikt door het Europees Hof en moet daarom nu op verzoek, gevoelige informatie aanpassen of verwijderen als die informatie het privebelang van personen schaadt (zie onze vorige blog). Een verzoek indienen en klaar? Denk nog maar even goed na.. Het Barbra Streisand effect ligt op de loer!

spotlight

Het verschijnsel dat leidt tot nog meer aandacht, wanneer pogingen van een persoon om informatie te verbergen of te verwijderen, wordt het streisandeffect genoemd. Pogingen om een onderwerp uit het nieuws te houden kan al gauw worden opgepikt door de media, helemaal als je bekend bent. Gevolg? Duizenden mensen die je maar al te graag op zoeken op het internet. Zo ook bij onze Barbra Streisand. Zij probeerde 12 jaar geleden een luchtfoto van haar huis van een website verwijderd te krijgen. Haar privacy werd daarmee geschonden, zo vond ze. Toen de media op de hoogte werd gebracht van het proces wist iedereen het huis van Barbra te vinden. Ehm.. wat wilde je ook alweer Barbra?

Het kan niemand ontgaan zijn wat er is gebeurd tussen de zoon van de blonde gele speedo en Melissa, een meisje uit het Gooi. Mocht je het toch even gemist hebben, typ bij Google Dave & Melissa in en je bent helemaal bij. De rust in de media leek voor Melissa te zijn teruggekeerd, al werd losbandige Dave goed in de gaten gehouden. Tot oudejaarsavond. Guido Weijers moest en zou hier een grapje over maken. Daarbij werd het beruchte filmpje van Dave en Melissa ook kort getoond. Oeps… De advocaat van Melissa liet al gauw in de media weten dat de familie van Melissa het hier niet bij laat zitten. Melissa kan de openbaarmaking van dit filmpje dan ook tegengaan als zij hier een ‘redelijk belang’ voor heeft. Hierbij zal de rechter een afweging maken tussen het recht op vrijheid van meningsuiting van Guido Weijers en het recht op privacy van Melissa. Het redelijk belang van Melissa zal dan ook pas voorgaan op het recht op vrijheid van meningsuiting als de rechter (bijvoorbeeld) bepaald dat de wijze van afbeelden van Melissa onredelijk schadelijk is voor haar imago of dat zij ernstig in haar eer wordt aangetast. In dat geval weegt het recht op privacy zwaarder dan het belang van Guido om het filmpje aan het publiek te laten zien.

Anyway. Melissa en Dave staan weer volop in de spotlights! Maar zeg nou zelf? Hadden we dit filmpje anders niet gezien? Is de privacy van Melissa hier nog meer door geschaad? Wij denken van niet..  Ach ja, Albert en Bridget kunnen in ieder geval weer los tijdens RTL Boulevard en wij kunnen er stiekem ook wel een beetje om lachen ;-)…

Bronvermelding

Afbeelding:http://poems.easybranches.com/wp-content/uploads/2012/08/In-the-spotlight-easybranches.jpg
Leuk artikel? Deel het.